Letnji festivali Euroradija 2019

Direktan prenos sa Festivala Francuskog radija u Monpeljeu

U sredu, 17. jula, direktno prenosimo koncert ansambla Le Concert Spirituel pod upravom Ervea Nikea, koji se održava u Operi Berlioz, a kojim se obeležava 150 godina od Berliozove smrti. Na programu ovog koncerta, naslovljenog „Zadovoljstva ljubavi”, nalaze se dela Žan-Pol-Ežida Martinija i Hektora Berlioza.

Ansambl Le Concert Spirituel i Fondacija Palazzetto Bru Zane udružili su se kako bi na ovogodišnjem festivalu u Monpeljeu prikazali jedan raritet – Rekvijem Žan-Pol-Ežida Martinija, autora poznatog po svojoj romansi Zadovoljstvo ljubavi. Rekvijem je posvećen dušama najpoznatijih kompozitora, a premijerno je izveden na godišnjicu smrti Luja XVI – 21. januara 1815. godine, na inicijativu tadašnjeg kralja Luja XVIII.

Pored ovog dela, na programu koncerta biće još jedan raritet: Svečana misa Hektora Berlioza, koja će u Monpeljeu biti izvedena zavhvaljujući saradnji između Festivala Francuskog radija i Festivala Berlioz. Ovo ostvarenje, Berlioz je komponovao 1824. godine kao dvadesetogodišnjak, po porudžbini kapel-majstora crkve Sen-Roš. Delo je premijerno izvedeno jula 1825. godine u Parizu i naišlo je na dobar prijem publike i kritike. Ubrzo nakon premijere Berlioz je izjavio da je uništio partituru, te se delo smatralo izgubljenim, sve dok nije pronađeno u jednoj crkvi u Antverpenu 1992. godine, zahvaljujući orguljašu Fransu Morsu. Premijeru u moderno doba Svečana misa je doživela 3. oktobra 1993. godine.

Urednice prenosa Ivana Neimarević i Marija Vuković



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи