Dramski oratorijum „Teodora” Georga Fridriha Hendla

Snimak ovog dela je zabeležen 7. septembra prošle godine na koncertu održanom u okviru Proms festivala. Glavne uloge tumačili su: Luiz Older kao Teodora, Jestin Dejvis kao Didim, Bendžamin Hjulet kao Septimije, Tarek Nazmi kao Valens, An Halenberg i kao Irena. Horom i orkestrom ansambla Arkanđelo dirigovao je Džonatan Koen.

Pretposlednji oratorijum nemačkog baroknog majstora premijerno je izveden 16. marta 1750. godine u Kovent gardenu u Londonu. Tom prilikom je doživeo neuspeh, te je u XX veku izvođen retko, kao kuriozitet unutar Hendlovog opusa. Ipak, poslednjih decenija mišljenje stručne javnosti se promenilo, te se danas smatra da se radi o remek-delu velikog majstora, u kojem na inovativan način obrađuje temu ljubavi, vere i žrtvovanja. Renesansa interesovanja za Teodoru započela je saradnjom Vilijema Kristija i režisera Pitera Selersa, koji su 1996. godine sa velikim uspehom u Glajndbornu postavili ovo Hendlovo delo, a ta produkcija je ušla u anale kao jedna od najboljih savremenih operskih postavki.

Sama priča bavi se sudbinom hrišćanske mučenice i svetice Teodore i njenog voljenog Didima, rimskog vojnika, koji je takođe postao hrišćanin. U vreme cara Valensa, ovaj par odlučuje da se žrtvuje za svoju veru, odbijajući da se povinuju naredbama rimskih vlasti da slave paganske boginje – Veneru i Floru, odnosno želeći da umru zajedno i časno.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво