Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na komad Vilijama Šekspira „Hamlet”, u prevodu Zorana Paunovića, koji je u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici režirala Ana Vukotić.

Rediteljka Ana Vukotić, zajedno sa dramaturgom Božom Koprivicom, tretirala je Šekspirovu tragediju kao narativ koji je dobro poznat svakom budućem gledaocu predstave. Otuda je ovaj Hamlet bezmalo sveden na osnovnu dramsku situaciju, na činjenicu da je stari kralj Danske iznenada preminuo pod neobičnim, sumnjivim okolnostima, a da je njegov naslednik, pozvan da prekine studije u inostranstvu, umesto na očevu sahranu, u domovinu stigao na venčanje majke i svog strica. I to će biti sasvim dovoljno da mladi Hamlet zaključi da je ovo vreme iskočilo iz zgloba.

Tokom predstave Hamlet će se postaviti kao osoba koja beskompromisno traga za istinom, ali paradoks njegove pozocije je u tome što ga je želja da spozna istinu učinila slepim. „Otuda će i negativci ovde ostati nekažnjeni, a i kako bi mogla da ih stigne ruka pravde kada su od samog početka kontrolisali sve tokove radnje. Zlo nije uzrok iskakanja vremena iz zgloba, nego je ono ukorenjeno u same njegove temelje. Zlo je u podgoričkom Hamletu i fizički opipljivo: ono diše dahom truleži koju od početka jasno naslućujemo, a koja se probija i neprestano nadima kroz napukline na pozornici (scenografa Numena i Vanje Magić), kroz ožiljke na licu ovog sveta. Kroz te procepe, kao kroz lavirint, koračaju ili trče dramski likovi, međusobno se traže ili se jedni od drugih skrivaju, zameću tragove ili jedni drugima postavljaju zamke. Upravo iz ovih naprslina starog poretka već mrtvog sveta porađa se mrak nove stvarnosti. Hamlet, Ofelija i Laert se bore protiv ovog crnila i herojski se rvu s nadolazećom tamom, ali sve ih na kraju ipak proguta mrak. Za Hamletom neće – kao kod Šekspira – ostati ćutanje, jer mrak ovog sveta je metastazirao i agresivno je prerastao granice pozornice koja se za ovu priliku kao klin zabada u redove gledališta, a mi slutimo da će zlo probiti i zidove zgrade Crnogorskog narodnog teatra, da će preplaviti grad, državu, svet", komentariše Aleksandar Milosavljević.

Čitala Biljana Jovanović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи