Hronika Trećeg programa

Možete pratiti osvrt Dolores Stanojević na izložbu Lane Stojićević „Sunny Side”, kao i osvrt Todora Kuljića na studiju Jova Bakića „Evropska krajnja desnica od 1945. do 2018. godine”.

U galeriji Kulturnog cetra Beograda od 6. do 27. juna bila je otvorena samostalna izložba hrvatske umetnice Lane Stojićević. Kako nas obaveštava Dolores Stanojević, za najnoviji ciklus, koji se sastoji od serija fotografija, video rada i makete, Lana Stojićević je istraživala hotel „Zora" u Primoštenu, odnosno futurističku kupolu primoštenskog bazena od pleksiglasa. Ovim radovima umetnica je ispitivala kontekst nekadašnjeg jugoslovenskog turizma u vreme hladnoratovskih podela, kao i nekadašnju filmsku industriju, oponašajući staromodne i nedovoljno uverljive specijalne efekte, fotografijama izvedenim u estetici filmova iz 60-ih godina 20. veka. Video rad je zasnovan na snimku kojim se promovisao turizam u novim i modernim hotelskim objektima na Jadranu, a gde se kao centralna figura pojavljuje reditelj Orson Vels kao simbol prestiža letovališta. Intervenišući na originalnom snimku, dodajući obrise planine pod crvenim nebom, umetnica je izmestila pokretnu kupolu iz autentičnog okruženja, a isti motivi pojavljuju se i na fotografijama, ali nadograđeni novim elementima i protagonistima.

* * *

Izdavačka kuća Klio iz Beograda nedavno je objavila knjigu Jova Bakića „Evropska krajnja desnica od 1945. do 2018. godine". Po rečima Todora Kuljića, Bakić je u ovoj opsežnoj studiji sproveo uporednu analizu istorijata, društvenih uslova, ideologije i prakse savremene krajnje desnice od kraja Drugog svetskog rata do danas u evropskim državama (izuzev postsocijalističkih). Sadržaj knjige nije događajno-deskriptivni jer zahvaljujući iscrpnom i sistematski promišljenom teorijskom okviru, pisac uspešno prati procese, struje, uticaje, ideologiju, uže i šire grupne interese. Autor je jasno obrazložio tezu da je za analizu važno stanje krajnje desnice u kojem se ova našla posle Drugog svetskog rata, kao i protivrečnosti kapitalizma 21. veka, a potom je objasnio da istraživanje nije vođeno jednim uzročnim modelom koji važi za sve slučajeve, te da je bitna vezanost savremene krajnje desnice za fašizam, ali ne manje i njeno prerušavanje pri obraćanju biračima (pre svega, kroz prelazak sa politički nekorektnog antisemitizma na islamofobiju i antiuseljeničko raspoloženje).

Čitala Biljana Jovanović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво