Gramofonija – Kompozicije Arnolda Šenberga, Antona Veberna i Albana Berga

Reprodukujemo ploču sa interpretacijama članova Londonskog simfonijskog orkestra pod upravom Antala Doratija. Snimci su objavljeni 1963. godine na ploči koju je objavila produkcijska kuća Merkjuri.

Tokom pedesetih godina, Šenbergov čuveni ciklus iz opusa 16 bio je dostupan na vinilu samo u mono formatu, te iako tehnički snimci nisu bili na visokom nivou, potražnja za ovim retkim izvođenjem je bila velika. O tome svedoči i izuzetan uspeh albuma koji je snimio Antal Dorati sa londonskim muzičarima početkom šezdesetih godina, a koji je ubrzo objavljen u desetak verzija za najznačajnija svetska tržišta. Popularnosti ove ploče je doprineo dirigentski uspon Doratija, koji je upravo pod etiketom Merkjuri tokom ove decenije objavio svoje najuspešnije snimke. Pored toga, ploča koju večeras emitujemo je objavljena u stereo verziji i realizovana tada najboljom dostupnom tehnologijom. Iz tog razloga, izdavač je pored uobičajenih komercijalnih verzija ploče 2016. godine objavio i audiofilsku verziju na vinilu od 180 grama, što govori o trajnom uspehu ovog albuma i nesmanjenom interesovanju za unikatan kvalitet snimaka iz zlatnog perioda analogne ere.

Značajno je istaći da je kompanija Merkjuri upravo u periodu iz kojeg potiče ova ploča prednost na tržištu izborila visokim kvalitetom snimaka, koji su beleženi na filmsku traku od 35 milimetara. Ovaj medij je originalno bio namenjen za snimanje tona u filmovima odvojeno od video zapisa, ali je krajem pedesetih kompanija Everest otpočela sa snimanjem muzike na ovaj način. Razlog za to je bio u širini ove trake, koja je omogućavala znatno veći dinamički opseg signala od standardne magnetofonske vrpce, te je odnos šuma i signala bio primetno bolji nego na užem nosaču. Iako je Everest ubrzo bankrotirao, nekoliko manjih izdavača pored kompanije Merkjuri je tokom šezdesetih godina zahvaljujući ovom načinu snimanja formiralo naročito tržište audiofilskih snimaka koji su bili snimani na filmsku traku.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи