Džez

Album „Lost River” trija Mikelea Rabije, Đanluke Petrele i Ejvinda Orseta, objavljen krajem maja za ECM Records.

Mikele Rabija, Đanluka Petrela i Ejvind Orset trojica su muzičara koji su prethodno sarađivali na različitim projektima, ali su se prvi put okupili u ovom triju.

Rabija je sada već prekaljeni veteran i omiljeni bubnjar u mnogim italijanskim džez postavama, dok je Petrela u punom stvaralačkom naletu nakon što je napustio kvintet Enrika Rave i okrenuo se autorskim projektima. Sa druge strane je gitarista Orset, koji je na nasleđu atmosferičnog i prog-rok zvuka Terjea Ripdala izgradio vlastitu post-modernu estetiku, snažno zasnovanu na korišćenju pedala i elektronike.

Njih trojica su nedavno objavili album Lost River za izdavačku kuću ECM Records, daleko od mogućih stilskih očekivanja koja se vezuju za njihova imena. To je najupečatljivije dok slušamo Đanluku Petrelu, koji bi nominalno trebalo da bude najistaknutiji solista. Kao nikad do sad on je posvećen pre svega atmosferi i teksturi zvuka, dok su vatreni soloi ostavljeni po strani. Na sajtu izdavača, u opisu muzike iskorišćen je termin „post-ambijent" kao žanrovska odrednica, što je u dovoljnoj meri indikativno za slušaoca upoznatog sa skandinavskim džezom i njegovim modernijim oblicima zasnovanim na elektronici. Muzika na albumu je spora i postupna u aranžmanima i improvizacijama, ali pre svega posvećena ideji stapanja svih instrumenata u jedinstven, zajednički zvuk benda.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи