Umetnost interpretacije

Treća simfonija u de molu Gustava Malera u izvođenju Bostonskog simfonijskog orkestra pod upravom muzičkog direktora Andrisa Nelsonsa. Sudeluju i sopran Sjuzan Grejem, kao i Omladinski i ženski hor Simfonijskog orkestra grada Birmingema. Snimak je ostvaren 2. septembra prošle godine u okviru festivala PROMS.

Profesionalni angažman Nelsons je započeo početkom protekle decenije kao trubač u orkestru Letonske nacionalne opere, da bi ga afinitet ka pozivu koji će mu obeležiti život odveo na studije dirigovanja, koje završava kod Aleksandra Titova na Konzervatorijumu u Sankt Peterburgu. Paralelno sa studijama, Nelsons u to vreme pohađa majstorske kurseve kod Nema Jervija, kada dobija priliku da nastupi sa Filharmonijom iz Osla. Za njegovu dalju profesionalnu afirmaciju posebno značajno bilo je poznanstvo sa cenjenim Marisom Jansonsom, dirigentom Konserthebau orkestra iz Amsterdama, koja mu otvara vrata zajedničke saradnje započete 2002. godine. Značajni uspesi na međunarodnoj sceni Nelsonsa već naredne godine odvode do mesta glavnog dirigenta Litvanske nacionalne opere, a zatim i do orkestara Berlinske filharmonije, Filharmonije Bi-Bi-Sija, a sa orkestrom Metropoliten opere je nastupio 2011. godine. Andris Nelsons danas se nalazi na čelu Bostonskog simfonijskog orkestra, a diskografski zapisi koje ostvaruje sa ovim orkestrom često se nalaze u samom vrhu svetskih top lista najboljih izdanja klasične muzike.

U emisiji ćete čuti kako Bonstonski simfonijski orkestar pod upravom Andrisa Nelsonsa izvodi obimnu Treću simfoniju u de molu Gustava Malera uz solistikinju Sjuzan Grejem i Omladinski i ženski hor Simfonijskog orkestra grada Birmingema. Kritičari ističu posebno zvuk limene duvačke sekcije - svetao, rafiniran i snažan - koji je jedan od zaštitnih znakova ovog okrestra.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво