Imaginarni pejzaži – Album „Signals Bulletin”

Predstavljamo album koji su zajedno realizovali nemački elektroničar Jan Jelinek i japanski orguljaš Naojuki Araši poznatiji kao Asuna, a objavljen je 19. maja ove godine za Jelinekovu izdavačku kuću FAITICHE.

Jelinek daje sledeći opis nastanka ovog ostvarenja: „Neke ljude bi iznenadio prizor japanskog saund umetnika Asunu kako svira orgulje. On nije virtuoz koji preleće preko dirki brzim radom nogu. Naprotiv, smirenim pokretima birokrate on seče samolepljivu traku na određenu dužinu koju potom lepi na dirke instrumenta. Na ovaj način stvara klasterske formacije gustog i bogatog spektra frekvencija, koje stalno menja lepljenjem novih dirki i pravljenjem novih kombinacija." Jelinek potom dodaje da je Asunu prvi put sreo na koncertu u Japanu u njegovom rodnom gradu Kanazavi. Šest godina kasnije završili su album Signals Bulletin (Bilten signala), koji je nastao kroz zajedničke improvizacije, razmenu kompozicija na razmeđu Berlina, Kanazave i Kjotoa.

Bilo da koristi kao što smo već napomenuli preparirane orgulje, kasio klavijature ili mehaničke plastične igračke, Asuna stvara bogate dron strukture koje se gotovo ne pomeraju u dugim vremenskim razmacima. To je muzika bez prekida. Sa druge strane, Jelinek obezbeđuje ritmički puls korišćenjem modularnih sintisajzera nad kojim se odvija „neprekinuta traka" Asuninog zvuka.

Zanimljiva je opservacija koju Jan Jelinek daje na kraju svog uvodnog eseja, a to je uvid u poziciju autora u ovom procesu. On kaže: „Dozovoljavamo mašinama da sviraju i da se ponavljaju, dok mi, kao da se nalazimo u stanju umerenog transa, ulazimo u ulogu posmatrača, koji intervenišu tek povremeno." Ovo je album bogatog i zasićenog zvuka, koji inače krasi Jelinekova ostvarenja. Taj zvuk vibrira i nastavlja se u svojoj radikalnoj repetitivnosti, što navodi slušaoca da uroni uroni u zvučnu masu i ostane katakad, predugo bez daha.

Urednica emisije: Ksenija Stevanović



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи