Studije i ogledi

Vladan Bajčeta: Mihiz, književni kritičar

U sedmičnom ciklusu STUDIJE I OGLEDI, od ponedeljka 24. do petka 28. juna, možete slušati delove studije Vladana Bajčete „Mihiz, književni kritičar”.

Borislav Mihajlović Mihiz bio je jedna od onih figura srpske književne (i ne samo književne) scene koji je svojim neformalnim pristupom umetnosti, obrazovanjem, pronicljivim i oštrim perom, svojom inteligencijom, nekonvencionalnim stilom života i, zašto ne reći, talentom za prijateljstvo, ali i za nepomirljivost, tu scenu oblikovao na mnogo presudniji u dublji način nego što bi se to na prvi pogled, uzimajući u obzir njegovo ne preveliko delo i nekonvencionalan način života (više je vremena, stiče se utisak, provodio za kafanskim i kartaškim stolom, nego po bibliotekama... ali to je samo privid), moglo pomisliti. Mihizovo prijateljstvo s najvećim jugoslovenskim piscima druge polovine 20. veka - Pekić, Kiš, Kovač (i mnogo drugi), a tu bi se, verovatno, mogao smestiti i Andrić, uprkos generacijskoj razlici - u znatnoj meri je uticalo na te pisce.

Studija Vladana Bajčete o delu Mihizovom prva je studija o ovom neobičnom, privlačnom i po malo i zagonetnom književnom kritičaru, dramskom piscu, dramaturgu i, zašto da ne, piscu (Mihizovo dvoknjižje Autobiografija o drugima može se čitati kao memoarska proza, dokumentaristički zapis, ali i kao niz vanserijskih priča). U delovima studije koje prenosi Treći program Bajčeta se usredsređuje na Mihiza književnog kritičara, ali, istovremeno, i na Mihiza istoričara književnosti koji će svojim tananim književnim ukusom i osobenim spisateljskim stilom ne samo da isprati ono najbolje u tadašnjoj književnosti, već će u svojim istorijsko-književnim radovima da pronađe nove perspektive u tumačenju klasičnih dela srpske književnosti i srpskog pesništva (Branko Radičević, na primer).

Čita Biljana Jovanović
Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво