Vek harmonike – Album „Slike” Nikole Đorića

Ekskluzivno na talasima Trećeg programa Radio Beograda, emitujemo album „Slike” harmonikaša Nikole Đorića, koji je objavljen 26. aprila ove godine za izdavačku kuću Berlin klasik.

Nikola Đorić rođen je 1988. godine u Boru, a harmoniku je počeo da svira sa svega tri godine. Pet godina kasnije postao je najmlađi laureat Republičkog takmičenja harmonikaša u Beogradu. Diplomirao je na Univerzitetu za muziku i umetnosti u Beču u klasi Gžegoža Stope, a usavršavao se i na Univerzitetu umetnosti u Esenu u klasi čuvene harmonikašice Mie Miki. Tokom studija osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a bio je stipendista Austrijske agencije za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja i istraživanja, kao i prestižne fondacije Jehudi Menjuhin - Live music now. Paralelno sa karijerom koncertnog harmonikaša, Đorić je posvećen i pedagoškom radu. U stručnim krugovima Đorićeva interpretacija ocenjena je najvišim ocenama, a kritičari ga izdvajaju kao veoma ozbiljnog muzičara.

Njegov najnoviji album, pod nazivom Slike, posvećen je velikanima ruskog romantizma, Modestu Musorgskom i Petru Čajkovskom. Zanimljivo je da Đorić njihova dela, koja su u vrhu najizvođenjijih i koja su imala najviše aranžmana za različite instrumente i ansamble (Slike sa izložbe i Dečji album), izvodi iz originalnih paritura. Ovim jednostavnim pristupom, koristeći zvučne mogućnosti svog instrumenta sa sedam oktava i dvadest dva registra, dostiže neslućene sfere, a po rečima kritike, uspeo je da rasvetli skrivene melodijske linije i lukove iz originalnih partitura.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво