Antologija srpske muzike

Dela Miloja Milojevića: simfonijska poema Smrt Majke Jugovića, Sonata za flautu i klavir u fis molu, opus 89 i Prva svita za gudački kvartet, opus 75

Miloje Milojević je rođen 1884. godine u Beogradu. Prve časove kompozicije pohađao je u novosadskoj Gimnaziji kod Isidora Bajića. U periodu od 1904. do 1907. godine studirao je na Filozofskom fakultetu i u Srpskoj muzičkoj školi u Beogradu, u klasi Stevana Mokranjca. Nakon toga, do 1910. godine u Minhenu je pohađao studije muzikologije u klasama Adolfa Sandbergera i Teodora Krojera, kompoziciju kod Fridriha Klozea, dirigovanje u klasi Feliksa Motla i klavir kod Riharda Majer-Gšraja. Godine 1911. dolazi u Beograd gde radi kao nastavnik u gimnaziji i Srpskoj muzičkoj školi, zamenjujući i Stevana Mokranjca kao dirigenta Beogradskog pevačkog društva.

Milojevića prvi svetski rat odvodi preko Albanije u Francusku, odakle se 1919. godine vratio u Beograd. U periodu od 1924. do 1925. godine završava studije muzikologije na Karlovom univerzitetu u Pragu, gde doktorira u klasi Zdenjeka Nejedlija. Na Beogradskom univerzitetu predaje istoriju muzike, a 1925. godine osniva kamerno muzičko udruženje Collegium musicum, koje će sve do 1941. godine imati važnu ulogu u muzičkom životu srpske prestonice. Naime, Milojević diriguje ansamblom udruženja, drži uvodna predavanja, a takođe pokreće i ediciju dela savremenih jugoslovenskih kompozitora. Godine 1939. postaje redovni profesor kompozicije na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Proučavajući umetničku ličnost Miloja Milojevića, Vlasitimir Peričić ističe da je kao stvaralac, Milojević započeo sa pozicija nacionalne škole, ali je u svoj muzički jezik asimilovao uticaj nemačkog neoromantizma i francuskog impresionizma, okušao se i u ekspresionističkim traženjima, da bi završio svoj opus povratkom idiomu rodnog tla.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво