Imaginarni pejzaži

Album „Soundings“ – „Zvučanja“ britanskog autora Sajmona Skota koji je u februaru objavljen za diskografsku kuću Touch, kao njegov debi za ovog izdavača.

I na ovom ostvarenju čućemo zasićeni ambijentalni zvuk sazdan od kompleksnih i fluidnih naslojavanja raznolikih akustičkih slika. Kako je Sajmon Skot posvećeni beležnik sveta oko nas, u osnovama svih numera nalaze se terenski snimci različitih svetskih gradova. Ove primere akustične ekologije Skot dalje tretira upotrebom modularnih sintisajzera i kompjuterskih programa, koji menjaju prvobitni izgled materijala do neprepoznatljivosti, ali zato iznose na videlo njihovu muzičku suštinu.

Kompozicije su nastale u hotelskim sobama širom planete, tokom uspešne povratničke turneje benda Slowdive čiji je Skot bubnjar. Na primer, u uvodnoj numeri Hodos na početku se čuje zvuk oluje Barni koju je umetnik zabeležio u Kejmbridžu, a završava zvucima zrikavaca i ptica snimljenih u Brizbejnu 2018. Na taj način ulazimo u svet neposredne interakcije između prirodnog okruženja i ljudske intervencije zvukom koji tvori Skotov konceptualno-muzički univerzum. Na nešto ličnijem nivou album „Soundings" je u stvari dokument poslednjih godina života umetnika - stalnih promena, menjanja vremenskih zona i destinacija, uzbuđenja spram novog i umora, jednom rečju svega onoga što čini permanentni pokret putovanja. U tom smislu izabrani dokumentarni zvuci kao da predstavljaju polazište i dolazište svakog kretanja, leta ili puta, mesta sa kojih kreće i na koje se stiže, dok muzički tok između predstavlja prostor refleksije i umetničke transformacije.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи