Elektronski studio – ostvarenja Katalin Ladik

Nova ostvarenja Katalin Ladik iz Elektronskog studija Radio Beograda, kao i istorijski snimci koji se čuvaju arhivu Studija.

U posebnom izdanju emisije Elektronski studio predstavićemo nova dela koja je Katalin Ladik realizovala u Elektronskom studiju Radio Beograda u februaru ove godine, zajedno sa kompozitorkom Svetlanom Maraš. Ovo će biti prilika ne samo da čujemo ove ekskluzivne premijere, već i da osvetlimo stvaralaštvo ove avangardne umetnice, kao i da iz bogatog arhiva Studija „otkrijemo" jedan od istorijskih zapisa sa magnetofonskih traka koje je Katalin Ladik načinila na početku svoje karijere. Reč je o master snimku dela „Fonopoezija" sa početka 70-ih godina koji je umetnica realizovala u Radiju Novi Sad i koji je poklonila tadašnjem rukovodiocu Elektronskog studija Vladanu Radovanoviću prilikom posete 1973. godine.

Čućete i tri nova dela čiji su nazivi Electric Bird, White Bird i Ice Bird koja su nastala kroz poetičko saobražavanje i konceptualno prožimanje pripadnica dve veoma udaljene generacije umetnica koje se bave eksperimentalnom zvučnom praksom i čije poetike takođe zapremaju udaljene krajeve tog eksperimentalnog spektra.

Možda, umesto klasičnog biografskog osvrta, stvaralaštvo Katalin Ladik može da nam osvetle reči Jelene Petrović, feminističke teoretičarke, kustoskinje, istraživačice savremene umetnosti i sound arta:

  • „Katalin Ladik je još uvek žena iz budućnosti koja iskače iz nama poznatih prošlih i sadašnjih identifikacija: geografskih, jezičkih, umetničkih, rodnih, telesnih, glasovnih, starosnih, političkih. Već dosta dugo, ona je vesnik onoga što je još davno trebalo da se dogodi jednoj društvenoj zajednici i to masovno, ali, na žalost, nije. Reč je o jednoj kontinuiranoj avangardi koja nas poput palimpsesta iznenadi u nepredvidljivim vremenskim razmacima, podsećajući nas da emancipacija i moć stvaranja i dalje obitavaju po marginama društva. Katalin Ladik je ono što Elisabeth Grosz naziva neulovljivim telom koje nas uči šta je korporealni feminizam i šta je avangardna umetnost."

Performativna umetnost Katalin Ladik je u glasu koji dolazi iz glave, grla, stomaka, petnih žila, koji nastaje u telu i prevazilazi njegove granice tragajući za slikama, skicama, instrumentima, tehno-kulturalnim telima i postdigitalnim ostacima matičnih ploča koji postaju kolažni objekti njene glasne umetnosti.

Boravak Katalin Ladik u Elektronskom studiju Radio Beograda podržao je Institut Hungaricum iz Beograda.

Emisija Elektronski studio deo je projekta UM-SCENE „Unearthing The Music", koji je podržao program Kreativna Evropa.

Ton majstor: Igor Dragićević
Urednica i voditeljka Ksenija Stevanović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се