Iz rukopisa – Julijana Adamović: Divlje guske

U ciklusu „Iz rukopisa“, od ponedeljka 3. maja, možete slušati delove romana savremene hrvatske spisateljice Julijane Adamović „Divlje guske“. Čita Bojan Žirović.

 

Koliko nam se god detinjstvo činilo manje napornim od sadašnjosti, ili makar bezbrižnijim, gotovo da nema velikog dela književnosti koje ne pokazuje da su „rani jadi" ispunjeni jednakom, ako ne i većom mukom od odraslog doba, da ti jadi prodiru duboko u dečije duše i oblikuju nas protiv svih naših očekivanja i protiv svih napora naše volje, a ako dete, nekad, postane spisateljica ili pisac, napraviće od detinjstva priču koja neće da važi samo za nju, ili njega, za tog pisca ili tu spisateljicu, već će po snazi talenta i spisateljskog umeća da zahvati svako detinjstvo i svačije iskustvo, gde god se, u međuvremenu, odrastalo, patilo, umiralo, živelo, ili radovalo.

Divlje guske Julijane Adamović odigravaju se sedamdesetih godina u Jugoslaviji, negde u Slavoniji ili Bačkoj, u ranom detinjstvu dve devojčice (bliznakinje) koje se suočavaju sa svom sumanotošću sveta odraslih. Pokušavajući da razumeju roditelje, komšije, Babu, nastojeći da proniknu u njihovo ponašanje i u ono što govore, one se suočavaju, ne bez iznenađenja, i sa nedoumicama koje izviru iz njih samih. Ispisana pažljivim i, istovremeno, moćnim jezikom - robustnim kada je potrebno da bude takav - ovaj briljantni roman Julijane Adamović temeljito ruši iluzije o detinjstvu kao bezbrižnom dobu i nagoni nas da se setimo svega onoga što nas je nekada proganjalo a što smo, pribegavajući tehnikama zaboravljanja, uspešno potiskivali jer zapravo nikada to nismo ni želeli da pamtimo.

Roman Julijane Adamović objaviće „Laguna" iz Beograda.

Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво