Studije i ogledi

Majkl Volzer: Islamizam i levica

U ciklusu „Studije i ogledi“, od ponedeljka, 3. do srede, 5. juna, možete slušati tekst Majkla Volzera „Islamizam i levica“.

Majkl Volzer se smatra jednim od najuticajnijih savremenih političkih filozofa i angažovanih kritičkih intelektualaca. Polje njegovog interesovanja je veoma široko. Reč je o autoru koji piše o socijalnoj pravdi, revolucijama, toleranciji, pravednim i nepravednim ratovima, nacionalizmu, političkom radikalizmu...

U kontroverznom tekstu koji emitujemo na Trećem programu on polazi od stava da sve najvažnije svetske religije danas postižu znatno jačanje, a religija, kad je pojačana i oživljena, nije opijat, kao što se nekad mislilo, nego je vrlo jak stimulans, smatra Volzer. Naime, još od poznih 1970-ih godina, a naročito u poslednjih desetak godina, taj stimulans najsnažnije deluje u islamskom svetu. Od Pakistana do Nigerije, i u nekim delovima Evrope takođe, islam je religija sposobna da inspiriše i muškarce i žene, da za nju poginu, ili da nekog ubiju. „Zato je, za levicu, ovaj novi uspon islama svojevrsni trenutak kada smo mi na probi; jesmo li sposobni da prepoznamo 'mogućnost tiranije', i da joj se odupremo? Neki od nas levičara pokušavaju da polože ovaj ispit; ali, mnogi od nas se aktivno trude da ga ne polože. Jedan od razloga za ovaj neuspeh je 'strašan strah' da će nas neko optužiti za 'islamofobiju'. Dodatnu važnu ulogu u ovome ima anti-amerikanizam, a takođe i jedna radikalna verzija kulturnog radikalizma, ali to su starije patologije. Evo šta se novo dešava, ovog trenutka: mnogi levičari se toliko iracionalno plaše da će biti optuženi za iracionalni strah od islama, da upravo zato nisu sposobni da uvide da mi imamo jako dobre razloge da se plašimo islamskih zelota, dakle ekstremista, fanatika - a posledica je, da levica ne uspeva da objasni ovo što se u svetu dešava", piše Majkl Volzer.

Čita Marica Milčanović
Urednica Olivera Nušić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво