Nova diskografija – Bernard Haitink izvodi dela Ludviga van Betovena.

U godini kada Bernard Haitink obeležava svoj 90. rođendan, Londonski simfonijski orkestar je odlučio da ovaj jubilej obeleži objavljivanjem kompakt diska na kojem zajedno sa holandskim dirigentom izvode dela Ludviga van Betovena.

Uz izuzetne soliste poput pijanista Marije Žoao Pireš i Larsa Fogta, violončeliste Tima Hjua i violiniste Gordana Nikolića, koji je skoro 20 godina bio koncertmajstor ovog uglednog orkestra, oni su na ovom albumu zabeležili uvertiru Leonora broj 2 opus 72 a, Koncert za klavir u Be duru opus 19 kao i Trostruki koncert u Ce duru za klavir, violinu i violončelo opus 56.

Iako je kompakt disk zvanično objavljen 1. maja za izdavačku podružnicu Londonskog simfonijskog orkestra, sami snimci su zabeleženi u relativnom velikom vremenskom rasponu; Trostruki koncert i uvertira Leonora broj 2 2005. godine, a Drugi klavirski koncert 2013, u dvorani Barbikan u Londonu. Dobri poznavaoci Haitinkovog opusa setiće se da su upravo tokom 2005. godine, ovaj dirigent i Londonski sifmonijski orkestar bili u procesu snimanja kompletnog ciklusa Betovenovih simfonija, pa se čini da su upravo objavljeni snimci bili zabeleženi tokom ovih diskografskih seansi, u nameri da nekada dopune katalog dela bečkog majstora koji su ovi umetnici objavili.

U emisiji ćete slušati najpre Trostruki koncert, u kojem u ulozi solista nastupaju dugogodišnji članovi Londonskog simfonijskog orkestra - Gordan Nikolić i violončelista Tim Hju uz gostujućeg pijanistu Larsa Fogta. Trojica solista dobro sarađuju i stiče se utisak da ne pokušavaju da „nadsviraju" jedan drugog, stvarajući zajedno sa Haitinkom i orkestrom jedno odmereno i osećajno izvođenje.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара