Vek harmonike – Bjarke Mounsen

Danski harmonikaš Bjarke Mounsen izvodi dela Poula Rudersa, Olea Šmita, Martina Losea i Pera Nergora.

Ovaj mladi umetnik, rođen je 1985. godine na ostrvu Bornholm u Danskoj, a već sa 13 godina je debitovao sa Minhenskim simfonijskim orkestrom. Studirao je na Danskom kraljevskom konzervatorijumu, gde trenutno radi na katedri za kamernu muziku i harmoniku. Kao solista nastupao je sa brojnim orkestrima, a neki od njih su: Kamerata Baltika, Slovačka filharmonija i Simfonijski orkestar Danske. Zanimljiva je i činjenica da je Mounsen prvi skandinavski harmonikaš koji je imao resital u čuvenom Karnegi Holu u Njujorku. U stručnim krugovima slovi za virtuoza i svestranog muzičara, a repertoar ovog mladog umetnika žanrovski je veoma raznovrstan, i obuhvata dela u rasponu od narodne do klasične muzike, preko sopstvenih transkripcija dela autora kao što su Bah, Mocart, Skarlati, Čajkovski i Rahmanjinov, do savremenih dela pisanih za harmoniku.

Saradnja Mounsena sa savremenim kompozitorima rezultirala je brojnim novim ostvarenjima - koncertima, kamernom muzikom i solo delima koja su mu i posvećena. Jedan je od nekolicine umetnika na svetu koji sviraju četvrttonsku harmoniku, instrument ručno pravljen u Italiji.

Na početku emisije čućete kako Bjarke Mounsen i članovi Danskog nacionalnog simfonijskog orkestra, pod upravom Fabijela Gabela, izvode Koncert za harmoniku Poula Rudersa. Slušaćete snimak svetske premijere, zabeležen 4. aprila ove godine, u koncertnoj dvorani Danskog radija u Kopenhagenu.

U nastavku emisije VEK HARMONIKE, koju smo posvetili interpretacijama Bjarkea Mounsena, čućete kako ovaj akordeonista i Danski kamerni orkestar izvode Simfonijsku fantaziju i alegro za harmoniku i orkestar opus 20 Olea Šmita, potom ostvarenje pod nazivom U tečnosti, danskog kompozitora Martina Losea, kao i ostvarenje Opoziv Pera Nergora.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво