Muzika viva – Međunarodni Rostrum kompozitora 2019

U emisiji ćemo predstaviti pobedničku kompoziciju ovog radijskog konkursa, delo Prana slovenačke autorke Petre Strahovnik.

Ova umetnica rođena je u Celju 1986. godine, a završila je master studije na Ljubljanskoj muzičkoj akademiji u klasi Uroša Rojka. Isti stepen studija završila je i na Kraljevskom muzičkom konzervatorijumu u Hagu gde je studirala pod mentorstvom Petera Adriansa i Martejna Padinga. Takođe, specijalizovala se u polju elektronske muzike. Njena dela izvođena su na brojnim festivalima, seminarima i koncertima širom Evrope.

Od samog početka, Petru Strahovnik je zanimalo da otkriva nova zvučanja, te je u tom smislu „bežala" izvan gradnica tradicionalnog mišljenja o muzici i zvuku. Zbog toga u svojim kompozicijama često koristi mehaničke i elektronske zvuke, nastale korišćenjem retkih magnetnih ruda i mehaničkih amplifikatora zvuka. Inspiraciju za kompoziciju najčešće pronalazi izvan muzike - u problemima društva, kao i u fundamentalnim pitanjima o čovečanstvu i kosmosu. Poslednjih godina pridržava se ideje „bezgraničnog razmišljanja" i „bezgraničnog slušanja" muzike, te ne želi da slušaocima diktira na koji način će slušati njena dela, već da ih slobodno iskuse.

Petra Stahovnik trenutno živi i radi u Holandiji, gde sarađuje sa vodećim ansamblima poput ansambla Asko-Šenberg, Šlagverk iz Haga, Nieu Ansambla i drugih. Njena dela su birana da predstavljaju holadnsku selekciju dve godine za redom na manifestaciji World Music Days. Strahovnik je aktivna na projektima u kojima učestvuju ili koji ukazuju na probleme mentalnih bolesti ili složenih poremećaja poput onih sa autističkog spektra, koja ona naziva „mentalnim razlikama". U tom smislu ona se bavi svojevrsnim umetničkim aktivizmom koji će kulminirati u projektu MentalDisOrders na kojem trenutno radi i u okviru kojeg treba da predstavi i operu baziranu na knjizi Balerina, balerina Marka Sosiča.

U emisiji ćete pored prvonagrađene kompozicije Prana Petre Strahovnik, čuti i intervju sa autorkom koji je vodio kolega Primož Trdan sa Slovenačkog radija.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво