Velika operska tura 2018-2019 – Erih Korngold: Mrtvi grad

U utorak, 28. maja, vodimo vas u milansku Skalu, na premijeru nove postavke dugo zaboravljene Korngoldove opere.

Ovo delo, premijerno izvedeno 1920. godine simultano u Hamburgu i Kelnu, bilo je jedan od najvećih operskih hitova dvadesetih godina prošlog veka. U samo dve godine nakon premijere obišlo je sve velike operske kuće, uključujući i izvođenja u Metropoliten operi. Ipak, po osvajanju vlasti, nacisti su zabranili delo zbog Korngoldovog jevrejskog porekla, te je ono posle Drugog svetskog rata palo u zaborav. Obnova interesovanja za ovu operu je relativno novijeg datuma, te tek sada publika može da stekne uvid u ovoj vrhunac Korngoldovog opusa, koji je napisao sa samo 23 godine.

Naime, Korngolda su savremenici, a posebno Maler, smatrali genijem. Učitelj mu je bio Aleksandar Zemlinski, a njegova rana dela je dirigovao Bruno Valter. Napustivši Evropu posle uspona nacizma, Korngold se nastanio u Holivudu, gde je zahvaljujući saradnji sa Maksom Rajnhardom postao traženi kompozitor filmske muzike, ovenčan sa čak dva Oskara.

Opera Mrtvi grad bazirana je na romanu Mrtvi grad Briž belgijskog pisca Žorža Rodenbaha.

Režiju u Skali potpisuje Grejem Vik, dok ansamblom diriguje Alen Gilbert. U glavnim ulogama čućete Klausa Florijana Fogta kao Paula, Asmik Grigorijan kao Marijetu, Markusa Verba kao Franka/Frica, Kristinu Damian kao Brigitu, Mariku Spadafino kao Žilijet, Dariju Černi kao Lisijen, Sergeja Abakina kao Viktorena i Sašu Emanuela Kramera kao grofa Alberta/Gastona.

Urednice prenosa Ksenija Stevanović i Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво