Vek harmonike – Koncert Vivajn Šaso

Snimak sa koncerta koji je harmonikašica Vivijan Šaso, u saradnji sa violončelistom Kristofom Kroazeom i DJ Kordžom održala 30. septembra 2017. godine u Cirihu. Ovaj ekskluzivni snimak dobili smo posredstvom razmene u okviru Euroradija.

Vivijan Šaso rođena je 1979. godine u Cirihu, a diplomirala je na Univerzitetu umetnosti u Bernu kod Teodora Ancelotija. Kao solista i kamerni muzičar, Šasoova nastupa sa renomiranim ansamblima među kojima su: Berlinska filharmonija, Simfonijski orkestar Bavarskog radija, Tonhale orkestar i ansambl Klangforum Vin. Poput velikog broja današnjih umetnika, Vivijan Šaso sarađuje sa savremenim autorima u cilju proširivanja originalnog repertoara za harmoniku, te značajan deo njenog repertoara čine premijerna izvođenja kompozicija za harmoniku. Drugi deo njenog repertoara, uobičajeno za akordeoniste koji su izašli iz Ancelotijeve škole, čine obrade dela za instrumente sa dirkama kompozitora ranijih epoha, autora kao što su Skarlati, Bah, Ramo i Hajdn.

U prvom delu emisije čućete njene interpretacije Hajdnove Sonate, kao i kompozicija Domenika Skarlatija i Volfganga Amadeusa Mocarta. Vivijan Šaso smatra da Hajdnova dela predstavljaju za interpretatora primamljivu kombinaciju rafiniranog humora, razdraganosti, dubine i inteligencije. Ona kroz svoje tumačenje ukazuje na veze između klavikorda za koji je pisao Hajdn i svog instrumenta, pokazujući raskoš dinamičkih mogućnosti koncertne harmonike. Naime, dobrom upotrebom meha postiže visok nivo fleksibilnosti dinamike i fraziranja te izuzetno sofisticiranu paletu zvukova, što daje novo ruho Hajdnovim delima.

U drugom delu emisije čućete kako ova umetnica, violončelista Kristof Kroaze i DJ Kordž izvode ostvarenja Astora Pjacole: Tango argentino, u aranžmanu za harmoniku, potom kompoziciju koja nosi naziv Zaborav, u aranžmanu za harmoniku i violončelo i Libertango u aranžmanu za harmoniku, violončelo i DJ-a

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи