Muzika viva – dela Žibuokle Martinaitite

Odabrani delovi ciklusa „U potrazi za izgubljenom lepotom” litvanske autorke Žibuokle Martinaitite u izvođenju trija FortVio.

Ovo delo je inspirisano iskustvom koje je autorka doživela jednog kišnog popodneva kada je šetala u blizini katedrale Notr Dam u Parizu. Odjednom je postala svesna skrivene lepote ove građevine, koja je, inače, pre mesec dana teško oštećena u požaru koji je progutao njen čuveni, srednjovekovni krov.

Martinaitite je zapisala „dok sam se šetala pored Notr Dama, gledajući u pločnik, primetila sam kako se fragmenti katedrale reflektuju u baricama vode, u raznolikim formacijama. To je bilo kao da sam otkrila do tada nepoznati svet koji je postojao pod mojim nogama i čije postojanje je još krhkije od onoga što nazivamo realnošću".

Ovo je bio impuls da autorka započne istraživanje „protivotrova" za stalno ubrzanje života i zavisničku privlačnost tehnologije koja poziva ljude da gledaju u osvetljene ekrane, pre nego da gledaju u svet koji ih okružuje.

Muzički tok nas tako vodi u uranjaujući, misteriozni i snoviti svet, koji je poveren klasičnom klavirskom triju korišćenom na netradicionalni, „prošireni", zvučni način. Istovremeno tonalna, meditativna i apartna partitura Žibuokle Marinaitite otkriva nam drugačije univerzume koji kruže oko nas. Ona nas poziva da iskusimo i drugačiji protok vremena, odnosno da osetimo usporenje i izlazak iz stalno nadražene, brze, ali površne percepcije koja odlikuje našu svakodnevicu. Ova autorka, koju mnogi kritičari zovu i „mađioničarkom teksture" daruje nam, drugim rečima, osobenu zvučnu šetnju po soničnim predelima i omuzikaljenim sećanjima.

Čućete delove ciklusa čiji su nazivi: Preludijum - subliminalno, Plavo, Efemerno, Žudnja u stalnom pokretu, Interludijum - prolazno, Smireni ditptih za violinu i elektroniku, Postludijum - iščezavajući.

Urednica Ksenija Stevanović

broj komentara 0 pošalji komentar