Izložbe – Tobi Haslet: O umetnosti Bušre Halili

U emisiji IZLOŽBE možete slušati tekst Tobija Hasleta „O umetnosti Bušre Halili”, napisan povodom postavke video radova ove autorke koja se može videti od 21. marta do 25. avgusta u Muzeju lepih umetnosti u Bostonu.

Po rečima Tobija Hasleta, filmovi i video radovi marokansko-francuske umetnice Bušre Halili određeni su „šupljim formama"; ona je pod uticajem sila država-nacija i privlači je radikalna prošlost. Žudnja, progonstvo, neuspeh, otuđenje i raspršene nade antikolonijalne pobune - tužni su materijali od kojih ona gradi svoj senzibilitet, ali njeni radovi su istovremeno i oštri i lucidni, te potpuno su očišćeni od patetike. Nema tu ni traga od Kestnerovog povlađivanja ili kitnjastog osećaja propasti. Ona se kreće krajnje disciplinovano po poljima nemilosrdnih kriza: agonija nemaštine, život ljudi bez države i raspršene nade koje su podsticali gerilske ratove u Trećem svetu.

Na izložbi u Muzeju lepih umetnosti u Bostoni predstavljeni su njeni radovi: Projekat putovanja radi mapiranja (započet 2008. i dovršen 2011. godine), Sreija konstelacija (2011), Ministarstvo spoljnih poslova (2015), Serija govora (započet 2012. a završen 2013. godine), Burno društvo (2017) i Dvadeset i dva sata (iz 2018).

Tekst, preuzet iz martovskog broja časopisa Artforum, preveo je s engleskog Vladimir Mates.

Čitala Biljana Jovanović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво