Iz arhive Radio Beograda – Flautista Tahir Kulenović

U godini kada obeležavamo 95 godina od osnivanja Radio Beograda, iz naše Fonoteke – jedne od najznačajnijih zvučnih zbirki u zemlji – večeras izdvajamo snimke flautiste Tahira Kulenovića iz 1973. i 1974. godine, soliste Simfonijskog orkestra Radio-televeizije Beograd.

Rođen je 1936. godine u Bihaću, a magistrirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu 1973. godine. Nakon toga, Kulenović se usavršavao u Parizu, Londonu i u Bratislavi. Bio je redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 23 godine, a njegovi studenti osvajali su brojne nagrade na saveznim i međunarodnim takmičenjima. Mnogi od njih danas rade kao orkestarski muzičari ili profesori u zemlji i inostranstvu.

Tahir Kulenović ostavio je neizbrisiv trag u našem muzičkom stvaralaštvu. Kao solista nastupao je na brojnim festivalima, u zemlji i inostranstvu održao je preko 1000 koncerata. Osim pozicije solo flaute u našem Simfonijskom orkestru RTS, bio je i član mnogih kamernih ansambala: „Beogradskog trija", „Beogradskog kamernog ansambla", „Ansambla za savremenu muziku" i drugih. Još jedan važan podatak, a koji je vezan za našu kuću, je i taj da je Kulenović bio i predsednik stručnog saveta PGP RTS. Inicijator je Festivala mladih flautista u Valjevu, koji danas nosi njegovo ime.

Tahir Kulenović je snimao za sve jugoslovenske radio i televizijske stanice, a za potrebe Radio Beograda ostvario je preko 2000 minuta muzike. Njegov umetnički lik posebno osvetljava činjenica da je mnogobrojna dela prvi put predstavio našoj publici, kao što su sonate Frančeska Veračinija, Leonarda Vinčija, Benedeta Marčela, Antonija Vivaldija, Johana Kristofa Pepuša, i drugih.

O njegovom umetničkom delovanju, muzikološkinja Hristina Medić, u svom tekstu o ovom flautisti, za dnevni list Politika, 5. novembra 1979. godine, između ostalog je napisala i sledeće: „uspevao je da vaja raznolikost raspoloženja, da prosvećeno ispeva bogate melodijske tokove, prožete pokatkada baroknom patetikom, pokatkada prozračnošću rokokoa".

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво