Direktan prenos iz Studija 6

Studio 6 – Duo Ahim Kaufman i Kristijan Lilinger

U emisiji STUDIO 6 u okviru Ring Ring festivala 2019 nastupiće duo Kaufman-Lilinger, proistekao iz Grinen trija koji je prvobitno najavljen kao gost naše emisije. Naime, zbog sprečenosti kontrabasiste Roberta Landfermana, naši slušaoci i gledaoci će moći da prate muziciranje ostala dva člana trija koji nastupaju na klaviru i bubnjevima.

 

Njihovo muziciranje karakteriše spontanost, kao i veliko iskustvo u improvizaciji i interaktivnosti, uz istraživanje graničnih zvučnih mogućnosti instrumenata koje sviraju. Oni takođe, koriste i poliritmične mikrostrukture, koje se potom s ljubavlju razlažu, da bi se na kraju spojili u neočekivanim unisonim gestovima, naravno pod uslovom da ih neka uzbudljiva 'bop tema' ne zavede na nove džezerske improvizacije.

Ahim Kaufman (1962) godinama je sarađivao sa Frankom Gratkovskim i sa Majkom Murom. Pored toga Kaufman je svirao i sa Hanom Beninkom, Džoržom Luisom, Paulom Lofensom, Markom Dreserom, Džimom Blekom (Trio Kiril), Tristanom Honzingerom, Tomom Rejnijem, Ingrid Laubrok, Tomašem Stankom, Akselom Dernerom, Okjang Li i mnogim drugima. Nosilac je „Nagrade za džez" Radio-televizije Jugozapadne Nemačke (SWR) za 2001. godinu i nagrade „Albert Mangelsdorf" za 2015. godinu.

Kristijan Lilinger (1984) počeo je da svira bubnjeve već u trinaestoj godini. Od 2000. do 2004. studirao je bubnjeve u Drezdenu, između ostalog i kod Gintera Bejbija Zomera. Pobednik je Međunarodnog takmičenja u improvizaciji u Lajpcigu 2000. godine. Od 2002. intenzivno sarađuje sa triom „Hajperektiv kid". Vlastiti bend „Grund" osnovao je 2008. godine i od tada je s njima snimio četiri nosača zvuka. Nastupao je na koncertima sa vodećim džez i impro muzičarima poput Rudija Mahala, Pitera Evansa, Džooa Lovana, Aleksandera fon Šlipenbaha, Joahima Kina i drugih. Radio-televizija „3sat" posvetila je Lilingeru 2016. godine četrdesetpetominutni dokumentarac „Protiv bita" (Gegen den Beat). Dobitnik je „Nagrade za džez" Radio-televizije Jugozapadne Nemačke (SWR) za 2017. godinu.

 

Reditelj TV prenosa: Ivan Milanović
Dizajner zvuka: Zoran Marić
Autorski i urednički tim: Ivana Neimarević, Ksenija Stevanović i Nevena Popović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво