Svetske muzičke pozornice

Dela Volfganga Amadeusa Mocarta (Klavirski koncert u Es duru, broj 22, Kehlova oznaka 482) i Antona Bruknera (Četvrta simfonija u Es duru - Romantična). Londonskim simfonijskim orkestrom diriguje Bernard Haitink, a kao solista nastupa pijanista Til Felner. Snimak je sa koncerta održanog 13. marta ove godine u Barbikan holu u Londonu.

Ovim svečanim koncertom obeležen je devedeseti rođendan maestra Haitinka. Tim povodom, slušaćete i ekskluzivan intervju koji je sa Bernardom Haitinkom vodio Martin Hendli, urednik Bi-Bi-Sija 3.

Rođen 4. marta 1929. u Amsterdamu, Bernard Haitink je studije violine i dirigovanja završio na Konzervatorijumu u ovom gradu. Godine 1955. započeo je saradnju sa Simfonijskim orkestrom Holandskog radija, da bi godinu dana kasnije zamenio Karla Mariju Đulinija na mestu umetničkog dirigenta Koncerthebau orkestra. Počasni dirigent ovog orkestra postao je 1961. godine. U periodu od 1987. do 2002. radio je i kao umetnički direktor Kraljevske opere u Kovent Gardenu, da bi potom stao na čelo Državne kapele iz Drezdena. Haitink i danas nastupa sa brojnim svetskim orkestrima poput Nacionalnog orkestra Francuske, Londonskog simfonijskog orkestra, Bečkih filharmoničara, Čikaškog simfonijskog orkestra i drugih.

Rođen u Beču 1972. godine, Til Felner je pažnju međunarodne javnosti privukao 1993, nakon osvojene prve nagrade na pijanističkom takmičenju Klara Haskil u švajcarskom gradu Veveu. Studije klavira pohađao je na Konzervatorijumu u rodnom gradu, u klasi Helene Zedo-Štadler, a potom se usavršavao kod Alfreda Brendla i Olega Majzenberga. U karijeri, koja obuhvata više od dve decenije aktivnog muziciranja, Felner je nastupao sa poznatim svetskim orkestrima i dirigentima u Evropi, Americi i Japanu.
Inače, Til Felner je na ovom svečanom koncertu debitovao sa Londonskim simfonijskim orkestrom.
Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи