Studio 6 na bis – Opus Neo

Snimak koncerta dua Opus Neo koji čine Ivana Grahovac, violončelo i Olivije Morel, klavir, zabeležen 7. decembra 2018. godine. Oni su u programu naslovljenom „Muzika tišine i kontemplacije” izveli dela koja su zajedno napravili jermensko-grčki filozof i mistik Georgij Gurdžijev i ruski kompozitor Tomas de Hartman. Nastup je podržao Francuski institut.

Georgij Gurdžijev je bio filozof, psiholog, pisac i mistik grčko-jermenskog porekla. Osnivač je duhovnog principa poznatog po nazivu „Četvrti put" ili „Put lukavog čoveka", kojim je želeo da proizvede efikasan način duhovnog buđenja u stvarnom životu.

Tokom života, na svojim putovanjima po srednjoj Aziji, sakupljao je primere muzike, rituala, duhovnih praksi. Ovo je osnova na kojoj se temelje kasnije kompozicije koje je ostvario u saradnji sa svojim učenikom, ruskim kompozitorom Tomasom de Hartmanom. Oni su se upoznali 1916. godine u Sankt Peterburgu, a ubrzo potom, zajedno sa suprugom, De Hartman postaje stalni pratilac Gurdžijeva u njegovoj emigrantskoj putanji iz Moskve na Kavkaz, potom u Instanbul i Berlin, i na kraju u Francusku gde je 1922. godine Gurdžijev osnovao Institut za harmonični razvoj čoveka. Tu započinje zapisivanje muzike koju je Gurdžijev čuo na svojim putovanjima. On bi zadavao osnovne teme, dok je De Hartman radio na razvoju i konačnom obliku muzičke forme. Njihov proces najbolje opisuje sam De Hartman: „Gospodin Gurdžijev obično bi zviždao ili svirao jednim prstom na harmonijumu veoma složene melodije istočnog tipa. Kako bi se uhvatila ova melodija, odnosno zapisala u evropskoj notaciji, bio je potreban veliki napor... Najveće dejstvo posedovala je ona melodija koju je zapamtio na putovanjima u dalekim azijskim manastirima. Slušajući tu muziku, uranjaš u dubinu svog bića..."

Muzika Georgija Gurdžijeva je postala poznata pre svega zahvaljujući izdanjima diskografske kuće ECM koja je 1980. godine objavila album Sacred Hymns Kita Džereta na kojem je poznati džez muzičar odsvirao svoje verzije njegovih melodija. Energija ovih kompozicija je modelovana na osnovu osobene „duhovne geometrije" koja odgovara učenjima Georgija Gurdžijeva, te svojom meditativnom privlačnošću inspiriše i danas izuzetno veliki broj kako solističkih, tako i kamernih izvođenja i varijanti inicijalnih zapisa.

Opus Neo je muzička organizacija koja je aktuelna u Francuskoj i Evropi od 2011. godine na čelu sa Olivijeom Morelom. Kreacije i projekti Opus Neo su do sada putovali širom Evrope u različitim sastavima i projektima zajedno sa umetnicima poput Marjam Čemirani, Marije Simoglu, Pjerika Hardija, Bidžana Čemiranija i drugih. Olivije Morel i Ivana Grahovac su nastupali na velikom broju koncerata u Francuskoj u saradnji sa muzičarima različitih kultura, prakse, na raskrsnici džeza, tradicionalne muzike, improvizacije i klasične interpretacije.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво