Izložbe

Dejvid Teh: Savremena tajlandska umetnost

U emisiji IZLOŽBE možete slušati tekst Dejvida Teha „Savremena tajlandska umetnost”, napisan povodom Umetničkog bijenala u Bangkoku.

Od oktobra prošle do februara ove godine u Bangkoku je održan Umetnički bijenale pod nazivom „Više od blaženstva", čiji su kustosi bili umetnici Apinian Pošiananda i Korakit Arunanondčaj, koji su ovom prilikom izložili i svoja dela. Po rečima Dejvida Teha, nezavisnog kustosa i profesora Državnog univerziteta u Singapuru, Apinian Pošiananda je 1985. godine imao svoju prvu samostalnu izložbu, zapravo mešavinu videa i performansa koju je naslovio „Kako objasniti umetnost bangkočkom pevcu". Ova izložba, održana u sada oronulom Bhirasri institutu za modernu umetnost, uzdrmala je lokalnu umetničku scenu kojom je dugo dominirala okoštala nacionalna akademija. Ovaj, inače, inovativni kustos tokom devedesetih godina, a preduzimljivi birokrata u dvehiljaditim, vratio se još jednom onome što je lokalni stručnjak uporedio sa povratničkom turnejom ostarelog rokera, a ovog puta za kormilom bangkočkog umetničkog bijenala, čiji je pokrovitelj bio moćni porodični konglomerat proizvođača piva Čang.

S druge strane, tridesetšestogodišnji Korakrit Arunanondčaj ima reputaciju koja se ne očekuje u njegovim godinama. On svakako ne podiže toliku prašinu kao kustos manje i navodno trogodišnje serije „Duh", koja predstavlja prvi kontakt ove zemlje sa „post-internet" franšizom koja je već pustila korene u centrima umetničkog sveta. Ovakvi spojevi inicijativa i ogromnih troškova retki su ali dobrodošli u Bangkoku, mada je ipak bilo teško da se ne osete barem pomešana osećanja pri obilasku s ovih izložbi. Uzbudljivi, ali nekoherentni, oba programa su lako uklopljena u uzavreli kosmopolitanski pejzaž ovog grada sjajnog za dokolicu, ali nažalost uopšte nije bilo osvrta na ozbiljne političke probleme s kojima se Tajland suočava, piše Dejvid Teh.

Tekst, preuzet iz februarskog broja časopisa Artforum, preveo je s engleskog Vladimir Mates.

Čitala Biljana Jovanović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи