Sa beogradskih scena

Kamerna muzika Mihovila Logara i Dragutina Gostuškog

Snimak koncerta koji je pod nazivom „Kamerna muzika Mihovila Logara i Dragutina Gostuškog” održan 12. decembra prošle godine u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Povodom jubileja kompozitora, koncert je organizovao Odbor za zaštitu srpske muzičke baštine SANU.

Mihovil Logar, kompozitor i pedagog, za sobom je ostavio preko dve stotine dela, među kojima su ostvarenja različitih muzičkih žanrova: od opere, baleta i simfonijske muzike, do koncerata, kantata, klavirske muzike i solo pesama. Kao jedan od istaknutih studenata čuvene praške generacije, Logar se smatra jednim od najznačajnijih kompozitora koji su delovali u Srbiji. U večerašnjoj emisiji slušaćete Logarove kompozicije: Sonata kvazi uno skerco za klavir, Dve groteske za klavir, napisane početkom 1930. godine, a potom i Tango iz 1927. godine. Slede: Valcer za obou i klavir, iz 1982. godine, Pastorala za solo flautu, ostvarenje pod nazviom Zlatna ribica za klavir, a potom i komad pod nazivom Kon tristeca

Dragutin Gostuški, muzikolog, estetičar i kompozitor, svoj radni vek proveo je u Muzikološkom institutu SANU, a kao kompozitor bio je aktivan do početka šezdesetih godina prošlog veka. Njegov žanrovski raznovrstan kompozitorski opus obuhvata oko četrdeset dela, a najuspelije kompozicije doživele su veliki broj izvođenja i uvrštene su u notne i diskografske antologije jugoslovenske muzike. U emisiji Sa beogradskih scena čućete dve kompozicije Dragutina Gostuškog: Dve igre za klavir iz 1954. godine, a potom i Trio za violinu, violončelo i klavir iz 1950. godine.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи