Muzej zvuka – Mise „L'homme armé” Žoskena de Prea

Slušaćete dve mise zasnovane na temi „L'homme armé” u interpretaciji ansambla A Sei Voci.

Svetovna melodija L'homme armé bila je jedna od najpopularnijih tema u 15. veku i model koji će u svojim polifonim misama koristiti na desetine autora. Najpre posebno popularna u Burgundiji, ova tema se ubrzo proširila po svim većim muzičkim centrima Evrope. Mise koje ćete večeras slušati – L'homme armé na šestom tomu i L'homme armé super voces musicales – nastale su tokom boravka Žoskena de Prea u Rimu kada je najverovatnije, između 1489 i 1495, bio član papskog hora, najpre pod papom Inoćentijem VIII, a potom i tokom vladavine Aleksandra VI, odnosno Rodriga Bordžije. Tokom boravka u papskoj prestonici, kompozitor je spojio iskustva iz svoje prethodne službe u Milanu gde je bio izložen svetovnoj muzici i visokog stila koji je bio negovan u Rimu, čime je usavršio tehniku i stvario zrela umetnička ostvarenja.

Žoskenova četvoroglasna misa L'homme armé na šestom tomu pripada tipu kantus-firmus mise, u kojoj se objedinjujuća tema – L'homme armé odnosno Naoružani čovek slobodno tretira i varira u glasovima polifono mišljene fakture. Ovo delo je uživalo veliki ugled među kompozitorovim savremenicima, zbog virtuozne kompozicione tehnike, koja je, između ostalog uključivala i strogu kanonsku imitaciju, sa istovremenim izlaganjem teme u osnovnom i retrogradnom vidu, na početku stava Sanktus i u finalu, završnog stava misnog ciklus Agnus Dei.

Drugo De Preovo ostvarenje zasnovano na istoj svetovnoj melodiji – misa L'homme armé super voces musicales nastalo je nešto pre dela koje smo upravo pomenuli, a štampano je 1502. godine u Veneciji u Petručijevoj zbirci posvećenoj Žoskenovim misama. I u ovom delu, kompozitorov cilj je bio da demonstrira svoje izvanredno kontrapunktsko umeće, stvarajući kompoziciju u kojoj se pojavljuje menzurisani kanon, u kojem svaki glas peva iste tonove, ali se trajanja svake note razlikuju.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи