Nova diskografija

Predstavljamo snimak Šestog gudačkog kvarteta Bele Bartoka u izvođenju Kvarteta Diotima, koji je ovaj gudački ansambla objavio krajem januara za kuću Naiv Klasik u sklopu izdanja kompletnih gudačkih kvarteta mađarskog kompozitora.

Svojim novim diskografskim izdanjem, kvartet koji su 1996. godine osnovali studenti Pariskog konzervatorijuma, svrstao se u red ansambala koji su se osmelili da izvedu celokupne Bartokove gudačke kvartete što predstavljala zahtevan izvođački poduhvat – poput kvarteta Takač, Belčea, Mikrokosmos i Džulijard.

Bartokovi gudački kvarteti, nastali imeđu 1908. i 1939. godine pružaju presek stvaralaštva ovog autora, budući da ih je komponovao u svim stvaralačkim fazama – od svojih početaka uronjenih u francuski impresionizam i nemački romantizam, preko izrazito modernističkog Trećeg kvarteta, na granici atonalnosti, do zrelih radova u kojima je ostvario sintezu folklornih melodijskih i ritmičkih elemenata, striktne formalne strukture i gustog zvučnog tkanja.

Kroz šest kvarteta objavljenih na ovom izdanju, Kvartet Diotima predstavlja raznolika lica Bele Bartoka – misteriozno, strastveno, zaigrano i strogo – uspevajući da prenesu njegovu „dubinu, poetsku finoću i preciznost".

Urednica Ivana Neimarević.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво