Iz arhive Radio Beograda – Pijanistkinja Olga Jovanović

Podsetićemo se umetničkog stvaralaštva pijanistkinje i pedagoga Olge Jovanović. Slušaćete snimke koji su zabeleženi 1964. i 1966. godine

Olga Jovanović rođena je u Beogradu 1925. godine, a diplomirala je u klasi Emila Hajeka 1948. Jedna je od najizrazitijih predstavnika iz klase ovog poznatog klavirskog pedagoga i jedna od osnivača i predsednika Memorijala Emil Hajek, za najboljeg pijanistu diplomca na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Bila je redovni profesor ove visokoškolske ustanove od 1978. do 1990. godine i jedna od najistaknutijih pijanistkinja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Na vrhuncu svoje pijanističke karijere, iz koje se rano povukla da bi se posvetila pedagogiji, gostovala je širom Evrope kao solista, ali i pod palicom više čuvenih dirigenata.

Pored Oktobarske nagrade (1966) i Nagrade Vlade Narodne Republike Srbije (1950), jedna je i od laureata, jedina na našim prostorima, Međunarodnog pijanističkog takmičenja u Ženevi 1952. godine. Osim toga, Olga Jovanović nagrađivana je i za svoj pedagoški rad. Samo neka od priznanja su: Povelja Udruženja muzičkih pedagoga Savezne republike Srbije 1979. godine za izuzetan doprinos razvoju muzičke pedagogije i Srebrna plaketa Univerziteta umetnosti 1991. godine.

O pijanizmu Olge Jovanović kritika je pisala izuzetno pohvalno, a između ostalog, isticali su da poseduje vrhunsku tehniku i suptilnost u pristupu delima. Pored kritičara, o njenom umetničkom delovanju izražavali su se i mnogi čuveni umetnici. Jedan od njih je i Andreja Preger koji je napisao da Olga Jovanović poseduje „zrelu umetničku interpretaciju, istančanu muzikalnost i bogatu paletu tonskih boja”. Njegov komentar objavile su TV novosti 16. novembra 1979. godine. Povodom turneje, koju je naša pijanistkinja imala 1969. godine u Sovjetskom Savezu, kritičarka Volgogradske pravde Titušina pisala je: „Utisci o poznanstvu sa ovom izvanrednom pijanistkinjom su najbolji... Umetnost Olge Jovanović celovita je i ubedljiva. Ona traži i nalazi kontakt sa najširim auditorijumom. Ne znajući za tehnička ograničenja, ona izvodi dela koja su za mnoge pijaniste kamen spoticanja... Talenat i majstorstvo Olge Jovanović osvojili su mnogobrojne slušaoce” – prenela je Politika 13. aprila 1969. godine.

U večerašnjoj emisiji slušaćete kako Olga Jovanović i članovi Beogradske filharmonije, pod upravom Oskara Danona, izvode Muziku oktoiha broj 2 – Vizantijski koncert za klavir i orkestar Ljubice Marić. Snimak je zabeležen u septembru 1964. godine. Potom ćete čuti Rapsodiju na Paganinijevu temu Sergeja Rahmanjinova, zabeleženu 1966. godine. Ne kraju emisije čućete kako ova pijanistkinja i Olivera Đurđević izvode Sonatu za dva klavira in ge Vladana Radovanovića. Snimak je zabeležen 16. aprila 1965. godine.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи