Imaginarni pejzaži

Predstavljamo album „Reccurence” našeg elektroakustičara Jana Nemečeka koji je u novembru objavio švajcarski lejbel OUS.

Jan Nemeček je aktivan na polju domaće eksperimentalne elektronske scene još od početka dvehiljaditih kada je kao vrlo mlad umetnik pokazao potencijal koji će ga svrstati u red najraznovrsnijih i plodnijih elektronskih producenata ovdašnje scene. U svojim formativnim godinama, Nemeček je bio fasciniran prog-rokom i nemačkom elektronikom sedamdesetih, odnosno žanrom „kozmiše" muzike. Potom je otkrivao i razvijao svoj pogled na ambijentalnu muziku dugih trajanja, kao i na eksperimente sa tejp lupovima. Pored granularne sinteze i semplinga, ovaj umetnik poslednjih godina sve više koristi i modularne sintisajzere, koji daju specifičnu boju njegovim ostvarenjima, odnosno na kojima izvodi svoje žive improvizacione setove.

Može se reći da je Jan Nemeček najupečatljiviji stvaralac ambijentalne muzike na domaćoj, ali i regionalnoj sceni, te da je u tom pogledu prepoznat i u međunarodnoj javnosti. Krasi ga specifični „pop" osećaj, odnosno dar za melodičnost pesme koji spaja sa kompleksno mišljenim elektronskim strukturama i povremenim, diskretnim i osvežavajućim ritmičkim akcentima. Rezultat je pokrenuta, organski tečna i životna muzika koja iako „mašinskog" porekla vibrira energijom i toplinom. Sam album Reccurence je inače sastavljen iz elemenata nekih ranijih ostvarenja Jana Nemečeka, dok ceo muzički tok poseduje kružnu strukturu - naime, početak pesme Alone i završetak pesme Sums bazirani su na istom materijlu odsviranom na klaviru. Time je jak konceptulani okvir albuma - o ponavljanju, vraćanju - dubinski urezan u apstraktnu konstrukciju samih numera, te slušalac ima priliku da stupi u konstruisan, ali evokativan, akustično bogat paralelni zvučni svet ispunjen prožimanjima i soničnim preznačavanjima.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво