Hronika Trećeg programa

U večerašnjoj emisiji možete slušati osvrt Aleksandre Kostić na knjigu Ketrin Niksi „Doba smrkavanja: hrišćansko uništavanje klasičnog sveta”, koja je objavljena u izdanju Houghton Mifflin Harcourt-a 2018. godine.

Knjiga Doba smrkavanja: hrišćansko uništavanje klasičnog sveta, američke novinarke i spisateljice Ketrin Niksi, vraća nas u doba početaka hristijanizacije. Posle dramatičnog uvoda u kojem se opisuje kako neki hrišćanski fanatici ruše hram u Palermu, maljevima razbijaju nos statui Atine i u mermer antičkih kipova urezuju krstove, Niksi nudi turneju po Mediteranu, sa posetama mestima i trenucima u kojima vidimo hrišćane kako čine ono što su tada i propovedali. Autorka nema ambiciju da u prikazu ovog perioda ponudi nešto novo i dosad neotkriveno, već želi da promeni neke načine gledanja, da ono što je pristupačno u literaturi prenese na način koji će stvoriti sliku drugačiju od preovlađujuće – od istorije koju pišu pobednici – upućujući nas na to da dotično doba sagledamo iz perspektive gubitnika u borbi između antike i hrišćanstva, piše Aleksandra Kostić.

Iako je većina nas svesna da je sve što znamo o antici sačuvano zavhvaljujući crkvenim bibliotekama i marljivosti sveštenika-prepisivača, ta činjenica je obojena ironijom, smatra Ketrin Niksi. Naime, to što je crkva postala čuvar knjiga znači da je ona sama na sebe preuzela taj posao i uništila sve ostale pretendente na mesto čuvara; hristijanizacija je značila i uništavanje knjiga i škola koje nisu bile u skladu sa hrišćanskim učenjem ili su na neki način skandalizovale hrišćane; najzad, danas se procenjuje da je sačuvan svega jedan procenat literature koja je postojala kada je hrišćanstvo počelo da se širi.

Čita Biljana Jovanović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво