Nova diskografija

Predstavljamo kompakt-disk Kamernog orkestra iz Bazela pod upravom Đovanija Antoninija na kojem se nalaze dela Jozefa Hajdna i Volfganga Amadeusa Mocarta.

Pre pet godina, dirigent Đovani Antonini je zajedno sa diskografskom kućom Alfa započeo ambiciozni projekat pod nazivom „Hajdn 2032" sa idejom da do 300. godišnjice rođenja objave svih 107 simfonija ovog autora. Ono što ovaj projekat izdvaja u odnosu na slične poduhvate jeste sama koncepcija pojedinačnih izdanja, na kojima nisu hronološkim redom interpretirane Hajdnove simfonije, već su diskovi tematski osmišljavani. Osim toga, na svakom izdanju pored dela Hajdna, nalaze se i odabrane kompozicije nekog od savremenika ovog autora, kako bi se dao i kontekst u kojem su se data dela pojavila.

Početkom marta je u izdanju diskografske kuće Alfa objavljen sedmi kompakt-disk iz ove serije, pod nazivom Impresariji, na kojem se nalaze dela koja su poručila pozorišta ili čiji je nastanak bio na neki način vezan za scenu. Tako su se na ovom albumu našle Simfonija broj 65, u kojoj je Hajdn iskoristio muziku napisanu za pozorišni komad posvećen lovu, zatim Sifmonija broj 67 u kojoj se takođe pojavljuju muzičke teme korišćene u danas nepoznatom pozirišnom delu, kao i Simfonija broj 9 koja je predstavljala instrumentalnu uvertiru za jednu svetovnu kantatu. Pored ovih Hajdnovih ostvarenja, Kamerni orkestar iz Bazela i Đovani Anotnini su na albumu interpretirali i Mocartovu muziku za scenski komad „Tamos, Kralj Egipta" koja je nastala u istom periodu kada i Simfonije broj 65 i broj 67, i čak i za istog impresarija, Karla Vara.

Urednica emisije Ivana Neimarević

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи