Operska sezona Euroradija 2018/19

Franc Šreker: Obeleženi

Snimak opere „Obeleženi” Franca Šrekera, zabeležen 6. aprila u Državnoj operi u Hanoveru. Glavne uloge tumače: Robert Kinzli kao Alviano Salvago, Štefan Adam kao Vojvoda Adorno, Džordan Šanahan kao grof Viteloco Tamare, Tobajas Šabel kao gradonačelnik Lodoviko Nardi, Karina Babajanijan kao Karlota Nardi. Horom i orkestrom Državne opere iz Hanovera diriguje Mark Rode.

Šreker je za sebe rekao: „Ja sam impresionista, ekspresionista, internacionalista, futurista, baštinik verizma; Ja sam Jevrejin koji se uspinjao zahvaljujući svom jevrejstvu; Hrišćanin koji je postao poznat zahvaljujući katoličkoj kliki pod pokroviteljstvom bečke katoličke grofice. Ja sam umetnik zvuka, zvučni fantast, zvučni mađioničar, zvučni esteta i kod mene nema melodije ni u tragovima (osim tih kratkih praznih fraza, koje nazivamo melodijska linija). Ja sam najčistiji melodičar, no kao harmoničar, anemičan sam, ali uprkos tome, perverzno gledano ja sam punokrvni muzičar! Ja sam (nažalost) erotoman i upravo tu strast zloslutno namećem nemačkoj publici: erotizam je naravno moja najdublja inovacija, uprkos Figaru, Don Đovaniju, Karmen, Tanhojzeru, Tristanu, Valkiri, Salome, Elektri, Kavaljeru sa ružom i tako dalje..."

Radnja ovog dela koje je proteklih godina sve popularnije na svetskim pozornicama dešava se u Italiji u XVI veku, a udaljeni renesansni ili barokni štimung bio je popularan u nemačkom društvu pre početka Prvog svetskog rata, dakle u odblescima dekadencije fen-d-sijekla. Šrekerov izbor mesta radnje je pao na Đenovu u kojoj je pronašao ravnotežu između estetske senzualosti i razornog nasilja sa kojim je eksperimentisao u svojim ranijim delima. Libreto je napisao 1911. godine na poziv kompozitora Aleksandra Zemlinskog, a bazira se na komadu Hidalija poznatog nemačkog dramatičara Franka Vedekinda iz 1904. Delo je završio i objavio 1914. godine u Beču.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара