Sa beogradskih scena

Festival minimalističke muzike – Minimalfest: Koreni

Snimak koncerta sa prvog Festivala minimalističke muzike u Srbiji, koji je pod nazivom „Minimalfest – Koreni” održan 10. decembra 2018. godine u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Inače, festival su pokrenuli kompozitor Vladimir Tošić i pijanista Vladimir Cvijić.

Prvo izdanje Minimalfesta je zamišljeno, kako kažu organizatori, kao prozor u svet ovog stilskog pravca, koji traje već više od pedeset godina. Koreni minimalizma sežu gotovo do početka 20. veka, ali je do njegovog punog otelotvorenja došlo u stvaralaštvu velike američke četvorke: Stiva Rajha, Filipa Glasa, La Monte Janga i Terija Rajlija. Oni su iznedrili novi koncept koji je zasnovan na repetitivnosti i procesualnosti, uz bogatstvo zvučnih boja. Kasnije je uključen i novi tretman muzičkog vremena, koji je bliži muzici dalekog Istoka.

 U Srbiji se minimalizam pojavljuje sredinom 70-ih godina prošlog veka, prvim koncertom grupe Opus 4 1976. godine. Ovu grupu su činili Miroslav Miša Savić, Milimir Drašković, Miodrag Lazarov Pashu i Vladimir Tošić. U okviru Minimalfesta predstavljeni su počeci ovog stilskog pravca u Sjedinjenim Američkim Državama i Srbiji, te su neke od antologijskih kompozicija izvedene prvi put kod nas.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво