Gramofonija – Kamerna muzika Alojza Habe

Reprodukujemo snimke kamernih ostvarenja Habe u interpretaciji članova Češkog noneta i gudačkog kvarteta „Novak”. Snimci su zabeleženi u studiju „Domovina” maja 1963, a album je iste godine objavila produkcijska kuća Suprafon.

Slavljen širom Evrope kao jedan od ključnih muzičkih eksperimentatora turbulentnog međuratnog perioda i zastupnik atematizma i tzv. mikrotonske muzike, Haba je u periodu tokom i nakon drugog svetskog rata bio u nemilosti najpre nacističkog, a zatim i staljinističkog režima u Čehoslovačkoj. Nacisti su njegovu muziku smatrali degenerisanom, dok su ga pojedini marskistički teoretičari označavali kao predstavnika formalizma. To se odrazilo na Habinu diskografiju, te iako je dosta stvarao, njegova dela nisu bila snimana. U ovom periodu je čak i veoma uspešni kvartet „Haba" morao promeniti naziv u kvartet „Novak", kako je potpisan na ploči koju večeras emitujemo. Početkom šezdesetih dolazi do promene u odnosu državnih institucija prema stvaralaštvu Alojza Habe i njegova ostvarenja na vinilu ubrzo postižu međunarodni uspeh, skrećući pažnju svetske javnosti kako na malo poznata dela ovog autora tako i na ansamble koji su ih interpretirali. U tom smislu je i Češki nonet, jedan od najstarijih ansambala u Evropi koji je sačinjen prema instrukcijama Luja Špora, između ostalog i zahvaljujući interpretaciji Habinih ostvarenja došao do širokog auditorijuma i započeo sa internacionalnom karijerom.

Uprkos velikom uspehu ovog albuma koji je pratilo nekoliko reizdanja, Habine pozne gudačke kvartete je tek nekoliko ansambala zabeležilo na svojim pločama i diskovima. Među njima je značajno pomenuti kolekciju svih kvarteta ovog češkog autora koju su realizovali članovi kvarteta „Štamic" početkom devedesetih godina kao i izdanje iste vrste kvarteta „Haba" objavljeno gotovo jednu deceniju kasnije. Međutim, uspeh i savremena produkcija novih izdanja nisu umanjili popularnost premijernih zapisa koji su 1993. godine ponovo objavljeni u okviru trostrukog kompakt-disk izdanja povodom stogodišnjice Habinog rođenja, te su i danas deo ponude većine internet servisa za strimovanje.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво