Muzika viva

Dela Line Sumere, Hulijete Sevah i Huana Vile koja su bila zastupljena na prošlogodišnjem Međunarodnom Rostrumu kompozitora u Budimpešti. Takođe, u emisji predstavljamo i delo Mire Milosavljević koje će učestvovati u ovogodišnjem izdanju ovog radijskog takmičenja posvećenog savremenoj muzici.

Ove godine Međunarodni Rostrum kompozitora će se prvi put održati izvan granica Evrope i to u Argentini u mestu San Karlos de Bariloče koji se nalazi u pokrajini Rio Negro u podnožju Anda. Od svog osnivanja 1955. godine Rostrum kompozitora je jedna od najvažnijih platformi za promociju savremene muzike o čemu svedoči i više od osam stotina radijskih emisija koje su proizašle iz prošlogodišnjeg izdanja ovog takmičenja.

Delo Okean čistog daha argentinske autorke Hulijete Sevah evocira kosmološku predstavu zabeleženu u mitološkom narativu Popol Vuh, naroda Kiše koji pripada grupaciji Maja. Naime, po ovim starosedeocima Amerike prva manifestacija stvaranja je Okean čistog daha iz koga nastaje Okean zvučnih talasa, iz kojeg se rađaju ritmovi vremena, sazvežđa i planete. Hulijeta Sevah je želela da uz pomoć Filharmonije iz Rio Negra, solista na predkolumbijanskim instrumentima iz Orkestra starosedelačkih instrumenata, kao i četiri soprana i trake dočara ovo viđenje stvaranja sveta.

Kompozicija Vajra Huana Vile istražuje zvučne mogućnost tradicionalnih instrumenata sa Anda – prirodnih truba, dvojnica, duvačkih instrumenata napravljenih od školjki provučenih kroz digitalne efekte i kompjutersku obradu.

Delo Konatus estonske autorke Line Sumere oblikovano je za neobični sastavo od šesnaest zvučnika. Latinska reč konatus označava impuls, napor, tenziju i rast. Većina poznatih filozofa kao što su Dekart, Hobs, Spinoza ili Lajbnic dali su svoj doprinos definisanju ovog termina. On označava, kako to kaže Sumera, instiktivnu volju za životom i povezanost sa različitim metafizičkim teorijama o pokretu i inerciji. Delo Konatus je poručio festival Estonski muzički dani 2018 i napisan je za sistem od šesnaest zvučnika specijalno napravljenih za ovu priliku u crkvi Svetog Nikole u Talinu. Lina Sumera kombinuje akuzmatske i elektronske elemente koji stupaju u simbiozu, stapajući se u svojevrsan organski mišljen zvuk. Ova mlada autorka je inače rođena 1988. godine, a završila je studije kompozicije na Konzervatorijumu u Talinu u klasi Helene Tulve. U svom interesovanju za elektronsku muziku, usavršavala se u domenu filmske, elektronske i muzike za video igre na Sibelijus akademiji u Helsinkiju. Trenutno radi kao inženjerka zvuka u Nuk teatru u Talinu i aktivno se bavi pozorišnom muzikom i snimanjem.

Kompozicija Knotenpunkt Mire Milosavljević će predstavljati Srbiju na ovogodišnjem 66. Međunarodnom Rostrumu kompozitora koji će se održati u gradu Bariloče u Argentini. Ovom prilikom Srbija će učestvovati na takmičarskom festivalu bez delegata, ali je uvrštena u zvaničnu selekciju koju će ocenjivati stručni žiri sastavljen od predstavnika više od dvadeset svetskih radijskih stanica.

Delo Knotenpunkt je napisano 2016. godine kao presek svih muzičkih estetika koje su uticale na mladu autorku tokom njenog studiranja. Inače Mira Milosavljević je rođena 1993. godine i trenutno se nalazi na doktorskim studijama pri Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Zorana Erića. Njena dela su izvođena na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je stipendije za mlade talente Republike Srbije, a bila je polaznica programa Nova generacija festivala u Donauešingenu. Bila je stipendista Britanskog muzičkog društva kako bi učestovala na Gaudeamusovoj muzičkoj nedelji u Utrehtu. Takođe dobitnica je Hristićeve nagrade za delo Slušajte svetlost koju dodeljuje katedra za kompoziciju Fakulteta muzičke umetnosti.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи