Nova diskografija – Dela Edvarda Elgara

Predstavljamo album Kraljevske filharmonije iz Liverpula pod upravom Vasilija Petrenka. koji je pre samo mesec dana objavila diskografska kuća Oniks.

Na svom trećem albumu posvećenom Elgarovom opusu snimljenom za ovu izdavačku kuću, Petrenko i Kraljevska filharmonija iz Liverpula su odabrali verovatno najpoznatije i najvoljenije kompozitorovo delo – Varijacije na originalnu temu, odnosno čuvene Enigma varijacije. Podsetimo, na prethodnim albumima iz 2015. i 2017. godine, ovi umetnici su interpretirali Prvu simfoniju i Kokejn uvertiru, odnosno Drugu simfoniju i male orkestarske komade Karisima, Mina i Pesma noć i pesma jutra. Kao i na ovim izdanjima, na najnovijem albumu Petrenko i Kraljevska filharmonija iz Liverpula uparuju jedno poznato delo ovog autora sa ređe izvođenim ostvarenjima, pokušavajući da osvetle različite uglove njegovog stvaralaštva. Na izdanju koje večeras predstavljamo, uz Enigma varijacije se tako nalaze i relativno poznata Serenade za gudače, kao i uvertira Na jugu.

Koncertna uvertira Na jugu pružila je orkestru priliku da uživa u raskoši Elgarovog orekstarskog instinkta, dok interpretacija Seranade po mišljenju kritičara zaostaje za onim koje su ostvarili Džon Barbiroli i Norman Del Mar.

Sa druge strane, njihovo tumačenje Enigma varijacija je ocenjeno kao izvanredno doterano, nežno, koje krasi dobar izbor tempa i izuzetno nadahnuto sviranje orkestra.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво