Uskršnja nedelja Euroradija

Veliki akademski hor Majstori horskog pevanja pod upravom Lava Kantaroviča izvodi dela Pavela Česnokova. Snimak je zabeležen na koncertu održanom 11. marta ove godine u Koncertnoj dvorani Aleksandrovski u Moskvi.

Pavel Česnokov bio je istkanuti predstavnik novog pravca ruske duhovne muzike, zajedno sa Rahmanjinovim, Grečanjinovim, Kastalskim i Galavanovim. Svi ovi kompozitori su s jedne strane zadržali u viševekovnu tradiciju ruskog crkvenog pojanja, dok su, s druge strane, imali slobodu u izražavanju sopstvenog religijskog iskustva, po ugledu na liriku solo pesme i romanse.

Horska dela Česnokova, koja ćemo predstaviti u emisiji, odlikuju se raskošnom horskom fakturom, sa karakterističnom upotrebom basso profonda odnosno dubokog basa, kao i kompleksnim ritmom i razrađenim deonicama. Zbog toga su ova dela izuzetno zahtevna za izvođenje, te ih interpretiraju gotovo isključivo profesionalni ansambli, kao što je Veliki akademski hor Majstori horskog pevanja.

Ovaj ansambl osnovao je 1928. godine pod imenom Veliki hor čuveni horski dirigent Aleksandar Svešnikov. Na čelu hora bili su eminenti ruski pedagozi poput Nikolaja Galavanova, Klavdija Ptice i Ljudmile Ermakove. Od 2005. godine ansambl predvodi Lav Kantarovič, i sada nastupaju pod imenom Majstori horskog pevanja, čime se ukazuje na visoki nivo profesionalizma ansambla čiji su članovi spremni i na solističke nastupe.

Tokom devedeset godina postojanja, ovaj hor je izveo više od pet hiljada dela: opera, oratorijuma, kantata, i ruskih tako i drugih inostranih autora. Premijerno su izvodili dela Prokofjeva, Šostakoviča, Ščedrina i Hačaturjana. Sarađivali su sa istaknutim dirigentima kao što su Jevgenij Svetlanov, Genadij Roždestvenski, Mstislav Rostropovič, Enio Morikone, Vladmir Jurovski, Kristof Ešenbah i mnogi drugi.

Autorka emisije Jelena Damjanović



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи