Tokovi poezije

Andre Šinkel: Raj i demon

U emisiji TOKOVI POEZIJE od ponedeljka do srede možete slušati stihove iz zbirke izabranih pesama Andrea Šinkela „Raj i demon”.

Andre Šinkel je rođen 1972. godine u Ajlenburgu, a odrastao u Bad Dibenu i u području Biterfelda. Studirao je godinu dana tehniku zaštite okoline, a potom na Univezitetu u Haleu germanistiku i arehologiju, stekavši 2001. stepen magister artium. Od 2005. Šinkel radi kao slobodni autor, urednik, prevodilac, izdavač i redaktor; vodi redakciju književnog časopisa oda - Ort der Augen i član je redakcije Marginalija (Marginalien).

Šinkelovi tekstovi prevođeni su na sedamnaest jezika. Učestvovao je na susretima autora i poetskim festivalima u Italiji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Belgiji, Bugarskoj, Jermeniji, Bergkarabahu i delovao kao gradski pisac u Haleu, Ranisu i Jeni. Već godinama vodi kurseve za mlade pisce. Docent je i voditelj radionica u školama i ustanovama za obrazovanje odraslih. Dobitnik je više nagrada i stipendija, kao što su nagrade za potporu književnosti „Georg Kajzer" i „Joahim Ringelnac", te nagrade „Valter Bauer" i stipendije „Harald Gerlah" savezne zemlje Tiringije. Od 2016. izdaje Edition Muschelkalk u izdavačkoj kući Wartburg u Vajmaru. Član je PEN-a, Akademije umetnosti Saksonije-Anhalta i Saksonske akademije umetnosti.

Knjigu izabranih pesama Raj i demon bi uskoro trebalo da objavi izdavačka kuća Treći Trg iz Beograda, a gostovanje Andrea Šinkela se očekuje i na predstojećem 13. Beogradskom Festivalu poezije i knjige „Trgni se! Poezija!" koji će se održati od 23. do 27. maja.

Zbirku je priredio i preveo s nemačkog Stevan Tontić.
Čitao Bojan Žirović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара