Studije i ogledi

Kristijan Emden: Ničeovo drugo „Nesavremeno razmatranje”

U nedeljnom ciklusu STUDIJE I OGLEDI možete pratiti tekst Kristijana Emdena „Ka kritičkom istoricizmu: Istorija i politika u drugom Ničeovom Nesavremenom razmatranju”. S engleskog preveo Goran Stojanović.

Od četiri Ničeova „Nesavremena razmatranja", drugo je, verovatno, najslavnije i izaziva najviše komentara. U tom ranom i (pre)brzo napisanom spisu ocrtava se ideja koja će postati opsesivnom Ničeovom niti vodiljom u tolikoj meri da će, zaobilaznim putevima, da dovede do ideje genealogije. Jer, uviđa Niče u ovom spisu da prošlost nije mrtva materija, odnosno da upravo istoriografija, kao tumačenje prošlosti, oblikuje tu prošlost. Do te ideje, međutim, nemački filozof nije došao ni sam ni slučajno. U vreme kada stasava kao mladi asistent u Bazelu on sluša predavanja velikih nemačkih istoričara i razume ih na svoj način. Taj samosvojni način razumevanja istorije neće da naiđe na razumevanje savremenika, Niče će da se suoči sa žestokim otporima sredine i omalovažavanjem, ali će, istrajavajući u svojoj ideji, da otvori takvu perspektivu koja će najodlučnije da utiče na dvadesetovekovnu istoriografiju, pre svega na francusku novu istorijsku školu.

Kristijan Emden u svom tekstu pomno prati zbivanja u Ničeovoj okolini, osvrće se intelektualne rasprave među istoričarima s kraja 19. veka, pokazuje u kojoj meri je Niče bio izopšten iz glavnih tokova, te na koje je načine tumačio velike istoriografske pokrete svoga doba.

Čita Marica Milčanović
Urednik Ivan Milenković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво