Studije i ogledi

Kristijan Emden: Ničeovo drugo „Nesavremeno razmatranje”

U nedeljnom ciklusu STUDIJE I OGLEDI možete pratiti tekst Kristijana Emdena „Ka kritičkom istoricizmu: Istorija i politika u drugom Ničeovom Nesavremenom razmatranju”. S engleskog preveo Goran Stojanović.

Od četiri Ničeova „Nesavremena razmatranja", drugo je, verovatno, najslavnije i izaziva najviše komentara. U tom ranom i (pre)brzo napisanom spisu ocrtava se ideja koja će postati opsesivnom Ničeovom niti vodiljom u tolikoj meri da će, zaobilaznim putevima, da dovede do ideje genealogije. Jer, uviđa Niče u ovom spisu da prošlost nije mrtva materija, odnosno da upravo istoriografija, kao tumačenje prošlosti, oblikuje tu prošlost. Do te ideje, međutim, nemački filozof nije došao ni sam ni slučajno. U vreme kada stasava kao mladi asistent u Bazelu on sluša predavanja velikih nemačkih istoričara i razume ih na svoj način. Taj samosvojni način razumevanja istorije neće da naiđe na razumevanje savremenika, Niče će da se suoči sa žestokim otporima sredine i omalovažavanjem, ali će, istrajavajući u svojoj ideji, da otvori takvu perspektivu koja će najodlučnije da utiče na dvadesetovekovnu istoriografiju, pre svega na francusku novu istorijsku školu.

Kristijan Emden u svom tekstu pomno prati zbivanja u Ničeovoj okolini, osvrće se intelektualne rasprave među istoričarima s kraja 19. veka, pokazuje u kojoj meri je Niče bio izopšten iz glavnih tokova, te na koje je načine tumačio velike istoriografske pokrete svoga doba.

Čita Marica Milčanović
Urednik Ivan Milenković



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи