Hronika Trećeg programa

Možete slušati tekst Marinka Lolića pod naslovom „O izložbi Šopenhauer i Niče”. Tekst je napisan povodom četvrte postavke „Velikani filozofskih nauka”, koja je početkom godine otvorena u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković” u Beogradu.

Od 16. januara do 1. marta, u organizaciji Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković" u Beogradu, a u saradnji sa Filozofskim fakultetom iz Beograda i Filozofskim fakultetom iz Novog Sada, bila je otvorena izložba posvećena filozofiji Artura Šopenhauera i Fridriha Ničea, kojom su obeležena tri jubileja: 230 godina od rođenja Artura Šopenhauera, 175 godina od rođenja Fridriha Ničea, i 200 godina od pojave najpoznatijeg Šopenhauerovog filozofskog spisa Svet kao volja i predstava. Autorke izložbe, Dragana Mihailović i Vuka Jeremić, priredile su i prateću publikaciju – veoma sadržajan i informativan katalog, prema najvišim stručnim standardima, koji će ostati kao trajno i dragoceno svedočanstvo o ovoj izuzetnoj izložbi. U Uvodnoj reči, autorke su precizno odredile koncepciju izložbe i njen glavni cilj - da se zainteresovanoj publici, kroz bogatu i dobro odabranu građu koju čine različite vrste filozofskih publikacija, prikažu najvažnije kontroverze Šopenhauerovih i Ničeovih učenja, ali i ključne veze između njihovih filozofskih doktrina. Marinko Lolić se u tekstu posebno osvrće na članke sabrane u ovoj publikaciji: Šopenhauer kod Srba Ilije Marića, Marićevo čitanje Šopenhauera Zdravka Kučinara, Umetnost i metafizika Miloša Todorovića i Niče i problem metafizike Nikole Tatalovića.

Čitala Marica Milčanović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи