Muzika viva

Predstavićemo dela Samija Muse, kanadskog kompozitora i dirigenta koji živi na relaciji Pariz–Berlin.

Ovaj autor rođen je 1984. godine u Montrealu, a dugo godina se nalazi na mestu asistenta dirigenta Simfonijskog orkestra Frankfurtskog radija, kao i ansambla Modern. Godine 2012. dobio je Umetničku nagradu Bavarske za dirigovanje, a potom 2013. i priznanje cenjene fondacije Ernst fon Simens. Pjer Bulez je 2015. godine poručio za festival u Lucernu novu kompoziciju ovog autora, koji svoja dela izdaje za francuskog muzičkog izdavača Dirana.

Musin put do izvođenog kompozitora savremene muzike i dirigenta koji sarađuje sa vodećim orkestrima interpretirajući dela savremenika, je pre svega vezan za pohađanje Konzervatorijuma za muziku i teatar u Minhenu gde je studirao u klasama Matijasa Pinčera i Paskala Disapena. Njegove dve opere su tako premijeru doživele na Minhenskom bijenalu i to 2010. i 2014. godine. U stvaralaštvu Samija Muse možemo prepoznati sve karakteristike posleratnog nemačkog modernističkog stila, kojem pridodaje rafiniranu orkestraciju i energičnost.

Slušaćete Četiri etide za simfonijski orkestar, Napad na bašte za solo klavir, Preludijum iz opere Drugi brat i kompoziciju Ciklus Samija Muse.

Urednica emisije Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара