Studio 6 – Silard Mezei i ansambl Túl a Tiszán Innen

Narodne pesme vojvođanskih Mađara ansambla „Túl a Tiszán Innen” Silarda Mezeija

U utorak, 23. aprila sa početkom u 21 čas u emisiji STUDIO 6 nastupa tentet Silarda Mezeija sa projektom Narodne pesme vojvođanskih Mađara. Namera ovog izuzetnog ostvarenja je da se doprinese, po rečima Mezeija „očuvanju i oživljavanju veoma bogate muzičke baštine, specifične za prostore u Vojvodini gde žive Mađari, sa sredstvima improvizovane muzike i savremene komponovane muzike, uz učešće kreativnih muzičara iz Vojvodine i Srbije sa kojima sarađujem niz godina. Projekat je omaž etnomuzikološkinji Aniko Bodor (1941-2010) – pesme su uzete iz njenih zbirki narodnih pesama vojvođanskih Mađara", ističe Mezei. Članovi jedanaestočlanog ansambla Silarda Mezeija su: Andrea Berendika, flauta i alt flauta, Bogdan Ranković, klarinet, bas klarinet, Bela Buranji, sopran i bariton saksofon. alt i sopran saksofon, Branislav Aksin, trombon, Tijana Stanković i Akoš Keseg, violine, Marina Džukljev, klavir, Ervin Malina, kontrabas, Ivan Burka, vibrafon, marimba i Ištvan Čik, bubanj, udaraljke.

Ansambl Túl a Tiszán Innen Silarda Mezeija ima u svojoj diskografiji dvostruki kompakt-disk objavljen za domaću diskografsku kuću WMAS records, koja funkcioniše pri udruženju World Music asocijacija Srbije, kao i duple kompakt-diskove objavljene kod Slam Productions i kod kuće FMR. Četvrti dupli album će izaći ovih dana takođe u produkciji izdavača FMR.

Samo ime benda Túl a Tiszán Innen je igra rečima koja se može razumeti i kao „Sa ove strane reke Tise" i „Sa onu stranu reke Tise". Ovime članovi benda pokušavaju da potcrtaju mogućnosti koje im donosi biti sada i ovde i odlaziti preko i dalje. Drugim rečima, oni istovremeno daju omaž narodnoj tradiciji, ali i zamišljaju budućnost i poštuju sopstvenu umetničku sadašnjost.

Silard Mezei je rođen 1974. godine u Senti. Studirao je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Zorana Erića. Kao violinista, violista, kontrabasista i kompozitor sa svojim različitim sastavima (od dua do ansambla) od 1990. godine nastupa u više gradova u Evropi i Japanu. Sa tim sastavima svira savremenu improvizovanu muziku, uglavnom svoje kompozicije. Kao kompozitora prvenstveno ga interesuje sprega između improvizacije i kompozicije (takođe i aleatorika nalik Lutoslavskom i kreativna muzika Entonija Brekstona), džez i narodna muzika. Komponuje za pozorište, za šta je dobio više prestižnih nagrada uključujući i Sterijinu nagradu za najabolju muziku 2010. godine. Stalni je saradnik svetski poznatog koreografa Jožefa Nađa poreklom iz Kanjiže.

Realizaciju koncerta pomogao je Kolegijum Hungarikum iz Beograda.

Autorsko urednički tim: Ivana Neimarević, Ksenija Stevanović i Nevena Popović
Direktor fotografije: Igor Milićević
Režija: Ivan Milanović
Dizajn zvuka: Zoran Marić


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво