Predavanja

Miško Šuvaković: Stogodišnjica Bauhausa

U sredu, 10. aprila, možete slušati predavanje Miška Šuvakovića koje je prošle nedelje zabeleženo u Jugoslovenskoj kinoteci.

Bauhaus je bila državna škola za arhitekturu i primenjene umetnosti, koju je 1. aprila 1919. godine u Vajmaru, u Nemačkoj osnovao arhitekta Valter Gropijus. S vrhunskim umetnicima i izvrsnim pedagozima kao što su Lajonel Fajninger, Georg Muha, Paul Kle, Oskar Šlemer, Vasilij Kandinski, Laslo Moholji Nađ i drugi, Gropijus je vodio dva kursa: - materijali i tehnike obrade (ručne i mašinske); - crtanje, projektovanje i teorija oblika.

Razlog osnivanja škole bila je ideja o stvaranju udruženja zanatlija-umetnika pod upravom umetnika-predavača, u cilju zajedničkog istraživanja profesora i studenata u primeni novih tehnika, materijala i oblika u arhitekturi, proizvodnji nameštaja i proizvodnji upotrebnih predmeta. Programi po kojima se radilo u Bauhausu bili su veoma napredni za to vreme.

Kao rezultat, grupnog rada i klime velikog entuzijazma, koja je u Bauhausu vladala od faze projektovanja realizacije, nastaju predmeti od kojih je potekao moderni industrijski dizajn.

Urednica Olivera Nušić.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво