Muzika viva – Direktan prenos iz Studija 6

U emisiji MUZIKA VIVA iz Studija 6 Radio Beograda prenosimo koncert pod nazivom Nokturna i halucinacije – nove elektroakustične kompozicije. Nastupiće ansambl Proton iz Berna zajedno sa Žeromom Notanžeom, kao i duo Ričard Beret i Milana Zarić.

Žerom Notanže i ansambl Proton će izvesti kompoziciju Ponori halucinacije (Les Abîmes Hallucinés) koja koristi igru između akustičnih signala instrumenata i elektronskog parta koji se u realnom vremenu manipuliše i odvija uz pomoć analognog elektronskog uređaja REVOX B77. Rezultat su analogno-elektroakustičke teksture, apstraktnog i uranjujućeg soničnog kvaliteta koje nastaju bez upotrebe kompjutera. Ovo delo je osmislio Antoan Šeseks, a Žerom Notanže koji je jedan od najcenjenijih umetnika u današnjoj tejp muzici je pozvan da upravlja Revoksima.

Ansambl Proton nastupa u sastavu:
Mihael Vendeberg – dirigent, Žerom Notanže – REVOX B77, Betina Berger – flauta, Martin Bligenstorfer – lupofon, Ričard Hejns – klarinet, Elise Jakoberger – kontraforte, Manon Pjerimber – harfa, Samuel Frid – klavir, Daniela Miler – violina i Jan-Filip Cupa – violončelo.

Pored ove kompozicije čućete i delo Nokturna iz 2018. godine Ričarda Bereta i Milane Zarić. U pitanju je kolaborativna kompozicija koja se izvodi na električnoj harfi i elektronici i koja istražuje stalnu promenu izmeđe spontane i komponovane muzike. Naziv aludira na poznatu orkestarsku kompoziciju Kloda Debisija iz 1899. godine, pozivajući se na Debisijev opis da se njegov Nokturno ne oslanja na ovaj muzički žanr već pokušava da pokaže „impresije i specijalne ugođaje svetla koje ova reč nameće".

Urednice Ksenija Stevanović, Sanja Kunjadić i Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво