Studije i ogledi

Ašil Mbembe: Izlazak iz demokratije

U emisiji STUDIJE I OGLEDI od 1. do 5. aprila možete slušati tekst „Izlazak iz demokratije” čiji je autor Ašil Mbembe.

Ašil Mbembe (rođen 1957) je kamerunski filozof i teoretičar politike, a tekst „Izlazak iz demokratije" napisan je kao uvod u knjigu Politike neprijateljstva koju je 2016. godine objavio pariski izdavač La Décuoverte. U tom tekstu autor kritikuje nasilje demokratije, polazeći od četiri odlike našeg sveta koje su ključne za razumevanje današnje demokratije: prvo, sužavanje sveta i novo naseljavanje Zemlje, drugo, redefinisanje ljudskog bića, treće, uvođenje aparata i kopjuterskih mašina u sve aspekte društvenog života i, četvrto, izvanredno sabijanje vremena koje vodi spektakularnom uvećanju krhkosti i nestabilnosti tržišta, s jedne, i njegovoj gotovo neograničenoj razornoj moći, s druge strane.

Mbembe smatra da ideja da je život u demokratiji uglavnom miran i uljudan ne uspeva da položi ispit, jer od samih svojih početaka demokratije su uvek pokazivale toleranciju prema izvesnom političkom nasilju; one su u svoju kulturu unele surovost čitavog niza privatnih institucija koje deluju iznad države. Opsežno analizirajući robovlasničke demokratije i kolonijalni sistem, autor dolazi do zaključka da tri poretka - poredak plantaža, poredak kolonija i poredak demokratije - uvek idu zajedno ili, drugačije rečeno: „demokratija, plantaža i kolonijalna imperija objektivno su deo iste istorijske matrice".

Dakle, nema demokratije bez njenog dvojnika, bez neke vrste kolonije. I danas, u postkoloniji, kako piše Mbembe: „u kojoj besni jedan poseban oblik moći kojem je svojstveno da povezuje dominantne i potčinjene u isti snop želje, oduševljenje krajem (apokalipsom) često se izražava religijskim jezikom, između ostalog, i zato što je postkolonija relativno specifičan oblik kroćenja i škopljenja želje za pobunom i želje za borbom. Energije društva se iznova investiraju ne nužno u rad, traženje profita ili rekapitulaciju sveta, već u neku vrstu neposrednog, trenutnog uživanja koje je u isti mah i odsustvo uživanja i libidalna grabljivost - čime se mogu objasniti odsustvo revolucionarnog preobražaja i manjak hegemonije utvrđenog režima".

Knjigu Politike neprijateljstva Ašila Mbebea uskoro će objaviti Fakultet za medije i komunikaciju.

Prevela s francuskog Slavica Miletić.
Čitala Marica Milčanović.
Urednici Tanja Mijović i Predrag Šarčević.







Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво