Iz arhive Radio Beograda – Ansambl Pro musica

Snimci kamernog ansambla Pro musica zabeleženi u periodu od 1968. do 1974. godine

Od osnivanja, 1967. godine, ansambl Pro musica je na svom repertoaru imao više stotina kompozicija Antonija Vivaldija kao i drugih baroknih majstora. Po rečima umetničkog rukovodioca i dirigenta ansambla, Đure Jakšića, iako su bili usmereni na baroknu muziku, izvodili su i muziku drugih epoha, kao i savremene jugoslovenske kompozitore.

Kritika je često Jakšića isticala kao dominantnu ličnost kada je orkestar u pitanju. „Sa razigranim instrumentalnim ansamblom Pro musica tumačio je dela baroknih majstora osvedočenim i ostvarenim smislom za baroknu znalačku interpretaciju", napisao je Enriko Josif za dnevni list Politika 12. maja 1985. godine.

O značaju ovog ansambla dosta se pisalo u domaćoj štampi osamdesetih godina prošlog veka. U jednoj od opsežnijih kritika muzikološkinje Hristine Medić, koji je pod nazivom „Značajan programski potez" objavljen u dnevnom listu Politika 3. jula 1980. godine, autorka zaključuje: „Ansambl Pro musica i dirigent Đura Jakšić svojim dugogodišnjim aktivnim sudioništvom u muzičkim zbivanjima naše sredine, na neki način obeležili su njihov tok, pre svega proširivanjem muzičkog repertoara izvan domena klasično-romantičarske literature."

U večerašnjoj emisije slušaćete: Koncert za flautu i orlestar u De-duru opus 10 broj 3 Antonija Vivaldija, Končerto groso opus 3 broj 1 Frančeska Đeminijanija, Koncert za dve violine i orkestar u Be-duru i Koncert za dve oboe, dva klarineta i orkestar u Ce-duru Antonija Vivaldija, kao i Sonatu za violinu u de-molu opus 5 broj 12 pod nazivom La follia Arkanđela Korelija.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво